Πρωτοποριακή απόφαση: Ασφαλιστική εταιρεία θα πληρωθεί από την... ΕΛ.ΑΣ.!

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 20:46

Μια πρωτοποριακή απόφαση που δικαιώνει ασφαλιστική εταιρεία και υποχρεώνει την Ελληνική Αστυνομία να της καταβάλει το ποσό των ζημιών που προκλήθηκαν σε εμπορικό κατάστημα, έλαβε Δικαστήριο της Πάτρας. Πιο αναλυτικά, το διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών με απόφασή του αναγνώρισε Αστική Ευθύνη του Δημοσίου και συγκεκριμένα την ευθύνη της Αστυνομίας για επεισόδια στο Πατρινό Καρναβάλι που είχαν ως αποτέλεσμα καταστροφές και κλοπές σε κατάστημα της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα. Έτσι θα αποδοθεί αποζημίωση ύψους 96.628,05 ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία η οποία κάλυπτε το κατάστημα και αποζημίωσε τον καταστηματάρχη.

Η απόφαση αυτή, παρόλο που είναι δεδομένο ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα ασκήσει έφεση, ανοίγει παράθυρο για χρήση της και σε άλλες περιπτώσεις, δεδομένου ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν εμπορικές περιουσίες από βανδαλισμούς των γνωστών-αγνώστων, παρόλο που οι αστυνομικές δυνάμεις γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δημιουργηθούν επεισόδια, όπως π.χ στις επετείους της 17ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, η αστυνομία ήταν σε θέση να γνωρίζει από πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, ότι θα συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ατόμων στην Πλατεία Γεωργίου, όπου βρίσκεται και το εν λόγω κατάστημα. Όμως οι αστυνομικές δυνάμεις μετακινήθηκαν σε άλλους χώρους και όταν άρχισαν τα επεισόδια στην πλατεία, επανήλθαν, έριξαν χειροβομβίδα για να κερδίσουν χρόνο και μετακινήθηκαν προς το λιμάνι. Εκ των υστέρων, δε, ήρθαν ξανά στην πλατεία και έκαναν αφειδώς χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα η ήδη τεταμένη εκεί κατάσταση να εκτραπεί και να δεχθούν επίθεση από νεαρά άτομα, εκ των οποίων 30-50 κινήθηκαν προς τα γειτνιάζοντα με την πλατεία καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το κατάστημα οπτικών της ασφαλισμένης στην ενάγουσα εταιρείας.

Μετά από ένα αρκετά αναλυτικό σκεπτικό όπου καταγράφονται λεπτομερώς οι κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων και των δραστών των επεισοδίων, η απόφαση καταλήγει ως εξής:

«Κατόπιν τούτων το Δικαστήριο κρίνει ότι τα αστυνομικά όργανα παρέλειψαν να προστατεύσουν, όπως όφειλαν, την περιουσία της αποζημιωθείσας από την ενάγουσα ασφαλιστική εταιρεία ασφαλισμένης εταιρείας "....". Περαιτέρω, δε, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη, καθόσον αποτελεί παραβίαση της υποχρέωσης των αστυνομικών οργάνων να προστατεύει, μεταξύ άλλων, τις περιουσίες των πολιτών και επομένως θεμελιώνει δικαίωμα αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ του ζημιωθέντος, κατ’ άρθρο 105 του ΕισΝΑΚ, κατά το σχετικό βάσιμο λόγο της αγωγής, απορριπτομένων ως αβασίμων όλων των περί του αντιθέτου ισχυρισμών του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου... 

Επειδή, κατ’ ακολουθίαν όλων των ανωτέρω, η κρινόμενη αγωγή πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή και να υποχρεωθεί το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στην ενάγουσα ασφαλιστική εταιρεία, για την ανωτέρω αιτία, το ποσό των 96.628,05 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση σε αυτό της αγωγής (άρθρο 75 παρ. 2 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας - ΚΔΔ), και όχι από την καταβολή καθενός από τα πιο πάνω επιμέρους ποσά, και έως την εξόφληση...».

Να σημειώσουμε ότι η δικαστική απόφαση δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο legalnews24.gr με επιμέλεια του Δικηγόρου Πατρών, Βασιλείου Γαλανόπουλου.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok