ΔΕΗ: Δανειακή σύμβαση 45 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 15:08

Δανειακή σύμβαση ύψους 45 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψε η ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παράλληλα βαίνει προς ολοκλήρωση η συμφωνία της ΔΕΗ με πέντε ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους -σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης- 1,3 δισ. συν 175 εκατ. ευρώ και επιπλέον γραμμή χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων για το 2019 εφόσον χρειαστεί.

Η συμφωνία ήδη εγκρίθηκε από την Εθνική Τράπεζα και αναμένεται εντός των ημερών η έγκριση και των υπολοίπων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη από την χώρα μας του στόχου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι πάρα πολύ υψηλός και χρειάζονται παρεμβάσεις στο σύνολο της οικονομίας, δηλαδή μεταφορές, κτίρια, βιομηχανία, κ.λπ.

«Το τοπίο στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία θα αλλάξει και τα δίκτυα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης», τόνισε ο κ. Σταθάκης σε χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής.

Οι ανανεώσιμες πηγές, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τα δίκτυα θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, όπως τα προηγούμενα ήταν οι γραμμές μεταφοράς, οι θερμικοί σταθμοί και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα δίκτυα θα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου των καταναλωτών. Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και τη μετατροπή των δικτύων σε έξυπνα.

Τη δέσμευση της ΕΤΕπ για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας επανέλαβε από την πλευρά του ο Peter Jacobs, επικεφαλής της ομάδας της Τράπεζας για την Ελλάδα.

Το δάνειο ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί τη δεύτερη δόση χρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους 85 εκατ. για τα δίκτυα. Θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση διασυνδέσεων νησιών, την ενίσχυση υποσταθμών με υπόγεια καλώδια, καθώς και υπό προϋποθέσεις για το project των έξυπνων μετρητών.