Στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για τη Novartis

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 08:44

Σήμερα τοποθετείται η Ολομέλεια της Βουλής, με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες, επί του πορίσματος για την υπόθεση NOVARTIS.

Συγκεκριμένα, η Βουλή θα αποφασίσει για την άσκηση ή όχι δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου, και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος - Άδωνιδος Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η συζήτηση ξεκινά στις δέκα το πρωί. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχωρήσεων κομμάτων εκ της μειοψηφίας, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα, λόγω αναρμοδιότητάς της. Επίσης, προτείνει να διαβιβάσει διά του υπουργού Δικαιοσύνης το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, διά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Το λόγο αναμένεται να λάβουν τα εννέα από τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα παραστεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και θα αποστείλει υπόμνημα.

Η πρόταση που θα γίνει από το προεδρείο είναι να μιλήσουν επίσης 15 βουλευτές που θα οριστούν από τα κόμματα κατ' αναλογία της δύναμής τους, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί.

Σημειώνεται ότι είναι πολύ πιθανό με την έναρξη της συζήτησης να τεθούν διαδικαστικά ζητήματα (για τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια κ.λπ.) και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τα διαδικαστικά θα κρίνει και το χρόνο που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση. Από το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει και ο «γύρος» των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών. Οι κάλπες θα είναι δέκα και αριθμημένες. Αριθμημένοι θα είναι και οι φάκελοι στους οποίους θα μπουν τα ψηφοδέλτια.