Αλ. Τσίπρας: Πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είμαστε σε θέση ακόμα να μιλήσουμε για συμφωνία

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 09:16

Τις πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επεσήμανε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον κ. Ζάεφ αυτές τις δύο ημέρες, δηλαδή στην προσύνοδο του ΕΣΚ, στην πολύωρη «πολύ ουσιαστική συζήτηση σε φιλικό και χαλαρό κλίμα ως σχεδόν τις πρώτες πρωινές ώρες» που ακολούθησε, αλλά και την πρωινή συνάντησή τους την Πέμπτη.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι είχαν πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα, καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση, που χρήζουν και διαπραγμάτευσης και διευκρίνισης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χτες» και τόνισε την πεποίθησή του ότι «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά χρειάζεται ακόμα απόσταση να διανυθεί», καθώς «δεν είμαστε σε θέση ακόμα να μιλήσουμε για συμφωνία».

«Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά χρειάζεται ακόμα απόσταση να διανυθεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας τους χρόνου που αδειάζει και πως όμως υπάρχει κλεψύδρα σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας που είναι στις 25 Ιουνίου. «Και υπό αυτήν την έννοια», σημείωσε, «θα πρέπει πολύ σύντομα να έχουμε μια εξέλιξη. Μακάρι θετική. Αν όχι θετική, πάλι εδώ είμαστε, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, καλής γειτονίας».