Τσίπρας από τον ΟΗΕ: «Από μέρος του προβλήματος γίναμε μέρος της λύσης» (Βίντεο)

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 11:49

«Όχι μόνο καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι, αλλά καταφέραμε από μέρος του προβλήματος να γίνουμε μέρος της λύσης στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νέα Υόρκη που βρίσκεται, κατά την ομιλία του στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα χτυπήθηκε πιο άγρια από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και μίλησε για την απώλεια του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, την ανεργία και τη φτώχεια. Επίσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε αναλογικά μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης στην ΕΕ και ανέλυσε στην ομιλία του την ολοένα επιδεινούμενη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Στα χρόνια που πέρασαν, ήρθε στην επιφάνεια ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τους διεθνείς και εθνικούς θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εθνικιστικές δυνάμεις έγιναν ολοένα και πιο ισχυρές και κατάφεραν τελικά να επαναπροσδιορίσουν το ερώτημα. Αφού η επιθετική τους στάση ανέδειξε ότι το θέμα δεν είναι αν μπορούμε να βασιστούμε στους διεθνείς θεσμούς για την επίλυση των κοινών μας προβλημάτων στη βάση κοινών αξιών, αλλά κατά πόσο αυτά τα προβλήματα και αυτές οι αξίες είναι όντως κοινές», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Η λογική τους για την αντιμετώπιση των κρίσεων ήταν απλή, είπε ο κ.Τσίπρας: «Όχι στην αυλή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Στην αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης οι δυνάμεις αυτές υποστήριξαν το Grexit και την ανάγκη η μοίρα της Ελλάδας να αποτελέσει προειδοποίηση για άλλες χώρες».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Ελλάδας, είπε ότι η χώρα παρέμεινε στην Ευρωζώνη, αλλά διαπραγματεύθηκε σκληρά για ένα οικονομικό πρόγραμμα που έδινε έμφαση σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στη διαιώνιση μιας τιμωρητικής και εξοντωτικής λιτότητας. Επίσης, όπως ανέφερε, «προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα, θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ εξασφαλίσαμε δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των πλέον αδυνάμων».

«Η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός, ενεργειακός, εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλάζοντας τον ενεργειακό χάρτη και αναπτύσσοντας τις στρατηγικές της υποδομές», τόνισε.

Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, είπε ότι ο ο λαός της Ελλάδας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υποδέχτηκε τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης.

Παρακολουθήστε όλη την ομιλία του Πρωθυπουργού στο παρακάτω βίντεο:

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok