Αλ. Τσίπρας: «Μοντέλο συνεννόησης η συμφωνία των Πρεσπών»

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 14:24

«Μοντέλο συνεννόησης» στις προσπάθειες για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας, προσθέτοντας θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη νοτιοανατολική μεσόγειο και η Συμφωνία αποτελεί μοντέλο συνεννόησης αναμεσά σε δυο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου», είπε ο κ.Τσίπρας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε λόγο για «θαρραλέα κίνηση» εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ «δεν έχει δοθεί μία τελική λύση».

Όπως σημείωσε, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν στην ΠΓΔΜ ήταν υπέρ της Συμφωνίας, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. «Ελπίζω οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν να μην ήταν μάταιες», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «ευτυχής» για την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, ενός «θερμού φίλου της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, «αφήνοντας πίσω τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και τα στερεότυπα που δηλητηρίασαν τις σκέψεις μας. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές. Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο… Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον που θα δίνει προοπτική στους λαούς μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα, τονίζοντας:

«Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψουμε την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες. Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Γερμανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μία στιγμή «που μπορούμε να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω τη σκληρή λιτότητα, έχοντας ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης».

Ο Γερμανός πρόεδρος από την πλευρά του αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα πάλεψε για να ανακτήσει την οικονομική της σταθερότητα. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων ήταν επώδυνος. Γνωρίζω καλά ότι ο δρόμος που ακολουθήσατε με τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήσατε ήταν επώδυνος, γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και για τον ελληνικό λαό, αλλά και το τίμημα που πλήρωσατε στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων. Επιθυμώ να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου γιατί υπό δύσκολες συνθήκες επαναφέρατε τη χώρα σε τροχιά και αφήσατε πίσω σας τα μνημόνια».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok