Έντονος προβληματισμός στην Αθήνα μετά τη συνέντευξη Ερντογάν

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 09:35

Με καθόλου καλό μάτι δεν είδε η Αθήνα τα όσα είπε χθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, μιλώντας στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η ελληνική Δικαιοσύνη στην υπόθεση με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και καυτηρίασε τη μη έκδοσή τους, ενώ μίλησε και για «150.000 Τούρκους που ζουν στη Θράκη».

Οι δηλώσεις Ερντογάν, ειδικά σε ό,τι αφορά τα περί ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης προκάλεσαν προβληματισμό στην κυβέρνηση και την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ξεκάθαρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «η συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψή του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη».

Ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δύο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησής της, δε, συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.