Σκάνδαλο Novartis: Στη Βουλή με εντολή Τσίπρα όλη η δικογραφία - Στην έρευνα και το FBI

Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 09:37

Στη Βουλή διαβιβάζεται σήμερα, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis που αφορά πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα πρώην πρωθυπουργούς αλλά και υπουργούς.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αμέσως μετά το τέλος χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου, «η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού με το σκάνδαλο με το φάρμακο, είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος».

Για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» μίλησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις, καλό θα είναι να το αποφεύγουν γιατί «όσο μιλούν, εκτίθενται».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων, της περιόδου 2006 έως αρχές του 2015, για τους οποίους οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απέστειλαν τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στην Βουλή.

Πρόκειται για υπουργούς που υπηρέτησαν στα Υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, την επίμαχη περίοδο, και από τα στοιχεία που φαίνεται να έχουν συλλέξει οι Εισαγγελείς προκύπτει η εμπλοκή τους στη διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ οι οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, φέρονται να είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιώργος Κουτρουμάνης

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, στις αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρείας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στη διερεύνηση της υπόθεσης έλαβε μέρος και κλιμάκιο του FBI που ήρθε στη χώρα μας και συνεργάστηκε με τις ελληνικές Αρχές.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Παναγιώτης Πικραμμένος διέψευσαν κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και μίλησαν για πολιτικές σκοπιμότητες και συκοφαντία.

Η ίδια η Novartis, τέλος, τοποθετήθηκε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή τη στιγμή».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok