Καστελόριζο: Δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης εγκαινιάζει σήμερα ο Aλ. Τσίπρας

Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 08:25

Στο Καστελόριζο θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τα εγκαίνια της λειτουργίας δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν 400 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ποσότητα που θα υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Στο νησί υπήρχε μία μονάδα, η οποία ανακατασκευάστηκε πλήρως από την ανάδοχη εταιρεία, ενώ προστέθηκε και μία καινούργια, σύγχρονης τεχνολογίας.

«Το Καστελόριζο θα γίνει πλέον ένα νησί υδατικά αυτόνομο και δεν θα εξαρτάται από τη μεταφορά νερού με πλοίο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Κατά μέσο όρο, μέσα στο έτος μεταφέρονταν στο νησί 50.000 χιλ. κυβικά μέτρα νερού με ιδιωτική υδροφόρα και η τιμή του κυβικού που πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο ήταν 10,30 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ενώ η δαπάνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ξεπερνούσε τα 600.000 ευρώ (με ΦΠΑ) ετησίως.

Πλέον η τιμή προμήθειας, μετά τη λειτουργία των δύο αφαλατώσεων, θα είναι κατά μέσο όρο 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ η εταιρεία αφαλάτωσης που ανέλαβε θα πληρώσει σύμφωνα με τους όρους σύμβασης όλα τα έξοδα των μηχανισμών εγκατάστασης αφαλάτωσης, αλλά και τα συνοδά έργα. Με τη λειτουργία των νέων μονάδων αφαλάτωσης το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος 80,58%. Η συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η ανάδοχος εταιρεία μετά από πέντε χρόνια θα παραδώσει τις μονάδες αφαλάτωσης στο δήμο Καστελόριζου.