Δίκη για το σκάνδαλο της ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις: Αθώος ο Ράντος - Καταδικάστηκε ο Τζεβελέκος

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 15:39

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης το Δικαστήριο αθώωσε τον πρώην γενικό διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Α.Γ. Ράντο, ενώ επέβαλε κάθειρξη 16 ετών στο βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, υπεύθυνο της ΜΚΟ, δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο.

Η δικογραφία αφορά σε χρηματοδοτήσεις που είχε ανακοινωθεί ότι φθάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία φέρεται να έλαβε το διάστημα 2002 - 2004 η ΜΚΟ «International Mine Initiative» από το υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Λίβανο.

Στους καταδικασθέντες, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, είναι και οι πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός με ποινή κάθειρξης 12 ετών και Νικόλαος Μπάζας με κάθειρξη 14 ετών. Καταδικάστηκε, επίσης, η σύζυγος του δημοσιογράφου, Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών. Όλοι οι καταδικασθέντες, στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, είναι ελεύθεροι με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους, ενώ στον Κ. Τζεβελέκο επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά διαστήματα. Οι κατηγορίες ανά περίπτωση αφορούν στα αδικήματα της απάτης, των ψευδών βεβαιώσεων, της απιστίας, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που βαρύνει τον ιδρυτή και υπεύθυνο της ΜΚΟ.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως τα κονδύλια που διατέθηκαν στη ΜΚΟ την περίοδο 2000 - 2004 χορηγήθηκαν χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, όπως οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών, οι εκδόσεις εκθέσεων προόδου του έργου για τις εκταμιεύσεις ποσών κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του.

Η εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε για την υπόθεση, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, κατέδειξε ότι η Οργάνωση εμφάνιζε ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως ναρκαλιευτές κ.λπ. να της επιστρέφουν το 20%­-30% των αποδοχών τους ως δωρεά, χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά αντίθετα να συναθροίζονται στο δήθεν ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης. Οι εισαγγελείς, επίσης, εντόπισαν ότι χρήματα των προγραμμάτων κατέληγαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ κ.ά. χωρίς κανέναν έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ.