Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Δεληβοριάς

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 16:14

Έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 81 ετών ο επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και Ακαδημαϊκός, Άγγελος Δεληβορριάς, μία από τις εμβληματικότερες μορφές της πνευματικής ζωής του τόπου.

Ο γεννημένος το 1937 Άγγελος Δεληβοριάς εισήχθη στο νοσοκομείο από τη Μεγάλη Πέμπτη έπειτα από πνευμονικό οίδημα και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά. Η κατάσταση της υγείας του, όμως, επιδεινώθηκε.

O Άγγελος Δεληβοριάς σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και μετεκπαιδεύθηκε στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Κατά την περίοδο 1965-1969 υπηρέτησε ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και ακολούθως μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Tübingen, από το Πανεπιστήμιο του οποίου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1972. Το 1972-1973 παρακολούθησε συναφή μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην École Pratique des Hautes Études, αναλαμβάνοντας εν συνεχεία τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρέμεινε από το 1973 μέχρι το 2015. Το 1992 είχε εκλεγεί τακτικός καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία της Τέχνης έως το 2005.

Είχε δώσει διαλέξεις και είχε συμμετάσχει σε συνέδρια πολλών επιστημονικών και μουσειακών κέντρων της Ευρώπης και της Αμερικής. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει ζητήματα Κλασικής Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης, Μουσειολογίας και παραδοσιακού πολιτισμού. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του για τον παραδοσιακό πολιτισμό ειδικότερα και τη λεγόμενη «Λαϊκή Τέχνη» αναπτύχθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, η ριζική ανάπλαση και ο αναπροσανατολισμός της φυσιογνωμίας του οποίου προσγράφονται και διεθνώς στα επιτεύγματα των νεότερων μουσειακών κατακτήσεων.

Συμμετείχε ως μέλος σε μεγάλο αριθμό επιτροπών, επιστημονικών εταιρειών, ιδρυμάτων και είχε τιμηθεί με ανώτατες διακρίσεις  στη Γαλλία (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, 1999), την Ελλάδα (Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, 2000) και την Ιταλία (Ordine della Stella della Solidarieta Italiana, 2008). Ήταν επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου (2005), Θεσσαλονίκης (2016), Θράκης (2016) και μέλος της Academia Scientiarium et Artium Europae (1991), της Academia Europaea (1992) και της Academia Nazionale dei Lincei (2015). Εξελέγη από την Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογίας-Μουσειολογίας (2016) και πρόσφατα του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Πολιτισμού Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα (2017).