Σήμερα αποφασίζει ο ESM για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ - Συνάντηση Τσακαλώτου - Ρέγκλινγκ

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 08:40

Το απόγευμα, στις 18:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στην οποία το διοικητικό συμβούλιο του Μηχανισμού θα αποφασίσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία έχει καθυστερήσει ελλείψει επαρκών στοιχείων για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. 

Η απόφαση θα έρθει λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποδέσμευση της δόσης, καθώς το ποσό είναι διαθέσιμο έως και τις 15 Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι, στην περίπτωση που δεν δοθεί το πράσινο φως, τα χρήματα χάνονται.

Η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για αναβολή, οφειλόμενη σε «τυπικές εκκρεμότητες» και δηλώνει βέβαιη για την εκταμίευση των κεφαλαίων, έστω και τελευταία στιγμή. Η αντιπολίτευση τής επιρρίπτει ανικανότητα και αδιαφορία. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, εν τω μεταξύ, σε λίγη ώρα και η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που βρίσκεται στην Αθήνα. Χθες ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να αποφασιστούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και δεν χωρούν άλλη αναβολή. Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους -ιδίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εξήγησε, σε συνέντευξη στο πορτογαλικό «Publico», μια νέα παρέμβαση στο χρέος δεν είναι τόσο σημαντική, γιατί έχει προηγηθεί η ελάφρυνση του 2012.

Στόχος, όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές, είναι να δοθεί μία αξιόπιστη για τις αγορές λύσεις, που θα επιτρέψει στη χώρα να εστιάσει την προσοχή στην τόνωση της ανάπτυξης.

Η συνάντηση των κ. Τσακαλώτου και Ρέγκλινγκ έχει οριστεί για τις 10:00 στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.