O Οίκος FITCH αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 03:00

Στα θετικά του καλοκαιριού πρέπει να καταγραφεί η αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από «CCC» σε «Β-» από τον αμερικανικό οίκο Fitch

Στα θετικά του καλοκαιριού πρέπει να καταγραφεί η αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από «CCC» σε «Β-» από τον αμερικανικό οίκο Fitch, ακολουθώντας τις αντίστοιχες αποφάσεις των οίκων Standard’s & Poor’s και Moody’s. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο Fitch εκτίμησε πως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιώνεται σταθερά, υποστηριζόμενη από τη συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι το 2020. Όπως υποστηρίζει ο οίκος, η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μειώνει τους κινδύνους υπονόμευσης της οικονομίας της χώρας. Επίσης, προσδοκά πως η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια, καθώς και πως το Eurogroup θα προβεί σε ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας το 2018. Τα κυβερνητικά στελέχη, όπως ήταν φυσικό, έσπευσαν­ να καταγράψουν το γεγονός ως επιτυχία, σημειώνοντας πως η «νέα θετική προοπτική της οικονομίας, και από τους οίκους αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Eλλάδας στις αγορές». Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και χαιρέτισαν το γεγονός, δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι πρόκειται για ένα μόνο μικρό βήμα που δεν αντισταθμίζει τα βήματα υποχώρησης που σημείωσε η ελληνική οικονομία τα τελευταία 2,5 χρόνια με τα capital control και το πάγωμα των επενδύσεων. «Οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, η καθυστέρηση της οποίας “φόρτωσε” την ελληνική κοινωνία με πρόσθετα μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, και πρόσθεσε: «Η αναβάθμιση, όμως, αυτή βελτιώνει την κατάσταση της χώρας σε σχέση με το χειρότερο σημείο στο οποίο έφτασε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο επίπεδο αξιολόγησης που είχε η χώρα το 2014. Αποδεικνύεται, έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η χώρα, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχασε­ πολύτιμο χρόνο και πόρους. Η οικονομία επέστρεψε­ στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητά της επιδεινώθηκε,­ το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε, κεφαλαιακοί περιορισμοί επιβλήθηκαν, οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν, οι οφειλές­ του Δημοσίου διογκώθηκαν, νέα μνημόνια υπεγράφησαν, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε. Και θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο μετά τη «φορολογική καταιγίδα» των επόμενων μηνών του 2017, την περαιτέρω αύξηση των ήδη εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών το 2018, τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok