Ευρωζώνη: Η επόμενη δόση θα είναι περίπου 6,5 δισ. ευρώ

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 15:41

Αντίθετα με τα όσα διέρρευσαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, ότι δηλαδή η επόμενη δόση θα είναι περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, πηγές της Ευρωζώνης άφηναν σήμερα να εννοηθεί ότι η δόση θα ανέλθει στα έξι δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένη πηγή με πολύ καλή γνώση του θέματος, εκμηστυρεύτηκε στο ΑΜΠΕ ότι η απόφαση για την εκταμίευση της εν λόγω δόσης αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Ειδικότερα, στο χθεσινό EuroWorking Group οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι για την εφαρμογή μέχρι στιγμής των 55 από τα 110 προαπαιτουμένων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη 30 προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα.

Εφόσον γίνουν όλα αυτά, την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, προκειμένου να συνεδριάσει και πάλι το EuroWorking Group και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση. Σύμφωνα με την πηγή, η επόμενη δόση θα κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 δισ.