Τσακαλώτος: Να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της

Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 09:16

Αισιόδοξος τόσο για το ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της βγαίνοντας το καλοκαίρι από το πρόγραμμα στήριξης όσο και για την ελάφρυνση του χρέους της, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Les Echos.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας υποστήριξε αρχικά ότι «η Ελλάδα θα βγει το προσεχές καλοκαίρι από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που της επιτρέπει εδώ και οκτώ χρόνια τη χρηματοδότηση του χρέους της σε αντάλλαγμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, και των σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε, επίσης, ότι «αυτή η διαδικασία εξόδου ελπίζω να είναι όσο το δυνατόν παρόμοια με αυτήν που γνώρισαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Κάποια στιγμή πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο λήψης προληπτικής πιστωτικής γραμμής, δήλωσε ότι «το Eurogroup είναι έτοιμο να παράσχει κεφάλαια για να συστήσουμε ένα προστατευτικό αποθεματικό, το οποίο θα είναι μια εναλλακτική στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξουν πολλαπλές ασπίδες προστασίας.

Η ακριβής σύσταση αυτού του αποθεματικού θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά αναμένεται να ανέλθει συνολικά μεταξύ των 15 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί, όσο και από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης από τις αγορές».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις επενδύσεις και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει υποψήφιους επενδυτές.
«Πραγματοποιήσαμε τρεις εξόδους στις αγορές από τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης μιας μαζικής ανταλλαγής ομολόγων πριν από τα Χριστούγεννα και πήγαμε πολύ καλά. Το μήνυμά μου είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Έχει, επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε».

Σχολιάζοντας, τέλος, τι περιμένει από το σημερινό Eurogroup, δήλωσε ότι «απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok