ΔΝΤ: Ζητεί μέτρα, πάγωμα αντίμετρων και μείωση αφορολόγητου από το '19

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 08:47

Πάγωσαν τα αρχικά χαμόγελα, μετά τα συγχαρητήρια που εισέπραξε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και την επικείμενη εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, καθώς συνοδεύτηκαν και από σαφείς προειδοποιήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της πλήρους συμφωνίας που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του 3ου μνημονίου θα πρέπει να ενταθούν.

Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες 100 ημέρες θα πρέπει να κλείσουν τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, να συμφωνηθούν τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, να συνδεθεί η ενεργοποίησή τους με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων από την πλευρά της Ελλάδας και να καθοριστεί το πλαίσιο εποπτείας που θα εφαρμοστεί μετά τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο στην ταχεία ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο χθεσινό Eurogroup και την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμφωνία σε τρία μέτωπα: ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης, μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και πλαίσιο της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Τα 88 προαπαιτούμενα που απομένουν έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος, ενώ εντολή του πρωθυπουργού είναι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί να επισπεύσουν την ολοκλήρωσή τους δίχως καθυστερήσεις.

Σημειώνεται πως μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να επιτύχει το στόχο του 1 δισ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους.