HEALTHWORLD 2018: Η Υγεία στη Μετά-Μνημόνιο Εποχή

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 10:47

«Η υγεία στη μετά-Μνημόνιο εποχή» ήταν το θέμα του Συνεδρίου HEALTHWORLD από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας και να προσφέρει μια πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα, την κυβέρνηση, τις κρατικές υπηρεσίες και σχετικούς αρμόδιους φορείς, ώστε να ενθαρρύνει το διάλογο και τη δημιουργία κοινού πλαισίου αντίληψης, σε θέματα ζωτικής σημασίας για τον χώρο της υγείας, όπως αυτά προκύπτουν στη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα.

«Ίσως σε κανέναn άλλο τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας οι περιοριστικές πολιτικές που επέβαλαν τα προγράμματα προσαρμογής δεν είχαν τόσο δυσμενείς επιδράσεις όσο στον τομέα της υγείας», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος. Ο ίδiος σημείωσε ότι, «για ακόμα μία φορά ένα συνέδριο Healthworld έρχεται να συμβάλει παραγωγικά στη δημιουργία ενός μοντέρνου, βιώσιμου και προβλέψιμου συστήματος υγείας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και στην απαίτηση των επιχειρήσεων για ένα σταθερό δίκαιο και προβλέψιμο περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε προς όφελος όλων».

Την ανάγκη διατύπωσης μιας νέας εθνικής υγειονομικής πολιτικής, τόνισε από την πλευρά του o Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum.

«Με ένα πιο αισιόδοξο ορίζοντα που όλοι προσβλέπουμε για την υγεία στη μεταμνημονιακή εποχή, βρισκόμαστε στην αναζήτηση νέων ισορροπιών και στη συνεπαγόμενη ύπαρξη ενός εθνικού κοινωνικού συμβολαίου για την υγεία, που η καινοτομία μπορεί και δεσμεύεται να συμμετέχει, μέσα σε ένα υψηλό αξιακό πρότυπο όπου ο Έλληνας ασθενής θα έχει το βασικό πρόταγμα», ανέφερε.

Μιλώντας στην ενότητα «Διασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων», ο πρώην πρόεδρος ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, ανέφερε ότι η συμμετοχή των ασθενών θα πρέπει να είναι ουσιαστική. «Υπάρχουν πολλοί που βλέπουν τους ασθενείς ως το "αμορτισέρ" του συστήματος, ως έναν μηχανισμό που θα απορροφά τους κραδασμούς και τις εντάσεις που αναπτύσσονται κατά καιρούς μεταξύ του κράτους και της βιομηχανίας. Οι ασθενείς για εμάς δεν είναι ούτε μηχανισμός εξισορρόπησης ούτε ειρηνοποιοί ούτε ασπίδες προστασίας των επιχειρήσεών μας, όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε. Αυτό που εμείς πιστεύουμε είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να λειτουργήσουν ως "καταλύτης" κάθε διαδικασίας», πρόσθεσε ο κ. Αποστολίδης.

Το HEALTHWORLD μέσα από σειρά ετών επιτυχημένων συνεδρίων έχει καθιερωθεί ως κορυφαίο forum διαλόγου μεταξύ ειδικών, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και Εθνικών οργάνων χάραξης πολιτικής, κατάθεσης προτάσεων και αναζήτησης λύσεων στα καυτά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο υγείας. Πραγματοποιείται παραδοσιακά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και από το 2017 και με την αιγίδα των EFPIA και Medtech.