Το 149ο παγκόσμιο γραφείο του εγκαινίασε στην Αθήνα ο ΠΟΥ

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 12:41

Το 149ο παγκόσμιο γραφείο του και το 30ό στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια εγκαινίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Αθήνα.

Στην επίσημη τελετή των εγκαινίων παρόντες ήταν ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγιέσους, η διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Δρ Σουζάνα Τζακάμπ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, και ο υφυπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μπαλάφας.

Η επίσημη έναρξη του γραφείου υποστηρίζει τις κοινές προσπάθειες του ΠΟΥ και της ελληνικής κυβέρνησης για την υγεία για όλους, ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο Δρ. Τέντρος, ο οποίος συνεχάρη «τα αδέρφια του, Ανδρέα και Γιάννη», όπως αποκάλεσε τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, για την αφοσίωσή τους στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας.

Ο Δρ. Τέντρος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι λειτουργούν ήδη περισσότερες από 90 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Η Ελλάδα, πρόσθεσε, πρέπει να στραφεί σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας και για δύο επιπλέον λόγους: Ο πρώτος είναι η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού και ο δεύτερος έχει να κάνει με τον αυξημένο δείκτη θνητότητας λόγω τροχαίων ατυχημάτων. Ο Δρ Τέντρος μίλησε για επενδύσεις με τρόπο γρήγορο και αποφασιστικό.

Στην συνεργασία του ΠΟΥ με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές αναφέρθηκε και η Δρ Σουζάνα Τζακάμπ, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υπήρξε ένα θετικό παράδειγμα περιφερειακών πολιτικών υγείας προσαρμοσμένων σε εθνικό επίπεδο και ότι ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ένα από τα κύρια αποτελέσματα αυτής της πορείας. 

Για συστηματική και αναβαθμισμένη παρουσία του ΠΟΥ στην Ελλάδα έκανε λόγο κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης. Ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι στόχος της συνεργασίας είναι η παροχή της αναγκαίας τεκμηρίωσης και τεχνογνωσίας στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ανέφερε ότι η ίδρυση μόνιμου γραφείου του ΠΟΥ στη χώρα μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, το οποίο προσδίδει κύρος και ασφάλεια στην Ελλάδα, τοποθετώντας την πολύ ψηλά σε ζητήματα δημόσιας υγείας. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο υφυπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μπαλάφας, και ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Επικεφαλής του Γραφείου που εδρεύει στο Κολωνάκι, στην οδό Πλουτάρχου 3, έχει διοριστεί η Φινλανδή Δρ. Μαριάννα Τρίας, ενώ όλες οι προσλήψεις του προσωπικού θα γίνουν από τα στελέχη του ΠΟΥ.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok