Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»: Έκλεισε έναν χρόνο ζωής

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 16:26

Ενα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε το πρότυπο στον ελλαδικό χώρο κέντρο ημερήσιας νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος».

Αποτελεί ένα από τα καλύτερα κέντρα ημερήσιας νοσηλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, ο Γεώργιος Δενδραμής, διοικητής του γενικού αντικαρκινικού ογκολογικού νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», προσφέρει στους πολίτες ένα ανθρώπινο περιβάλλον, άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου.

Το Κέντρο, όπως σημείωσε, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης παρόμοιων πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν την ποιότητα περίθαλψης, μειώνοντας το κόστος της, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στη λειτουργική βελτίωση και αποσυμφόρηση του «Αγίου Σάββα», αφού απελευθερώνονται χειρουργικές αίθουσες για άλλες επεμβάσεις, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής των εσωτερικών ασθενών.

Στοιχεία για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας

Σύμφωνα με τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Κ.Η.Ν., έχουν πραγματοποιηθεί 15.397 θεραπείες (κατά μέσο όρο 1.283 θεραπείες μηνιαίως και 72 ημερησίως), 2.129 χειρουργικές επεμβάσεις με μηδενική θνησιμότητα και μόνο 4 διακομιδές για διανυκτέρευση στο κεντρικό κτήριο του «Αγίου Σάββα» (κατά μέσο όρο 9 επεμβάσεις τοπικής και γενικής αναισθησίας ημερησίως και 173 μηνιαίως).

Επίσης, 5.410 συνεδρίες ακτινοθεραπείας για 283 ασθενείς, εκ των οποίων 23 συνεδρίες αφορούσαν ολοσωματική θεραπεία για ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, 12.000 μαστογραφίες, 5.300 υπέρηχοι, 3.700 αιμοληψίες παθολογικού και χειρουργικού τομέα, 1.750 καρδιολογικοί έλεγχοι στο πλαίσιο του προ-εγχειρητικού ελέγχου για τη νοσηλεία ασθενών στη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας του χειρουργικού τομέα. Στο Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος» λειτουργεί από τα μέσα του 2017 ιατρείο πόνου, με στόχο την ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών.

Επίσης, σε συνεργασία με την Β΄ Πανεπιστημιακή Αναισθησιολογική Κλινική και το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, εκπαιδεύθηκαν τη χρονιά που πέρασε στο Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος», 13 ειδικευόμενοι ιατροί και 6 νοσηλευτές, οι οποίοι έλαβαν τη σχετική εξειδίκευση.

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», αποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητα 45 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» στεγάζεται στο πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ (επί των οδών Ασωπίου και Παράσχου πλησίον της λεωφόρου Αλεξάνδρας), το οποίο με χρηματοδότηση της Μαριάννας Λάτση ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως βάσει διεθνών προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου κέντρου ημερήσιας νοσηλείας, με γνώμονα την αναβάθμιση των κτιριακών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο πρότυπο πλέον Κέντρο, οι ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα. Το Κέντρο διαθέτει 3 χειρουργικές αίθουσες και έχει δυναμικότητα 45 κλινών, εκ των οποίων 26 κλίνες εξυπηρετούν ογκολογικούς ασθενείς Παθολογικού Τομέα που χρήζουν χημειοθεραπείας και 19 κλίνες εξυπηρετούν ασθενείς Χειρουργικού Τομέα.

Περιλαμβάνει τα εξής Τμήματα και Μονάδες:

Βραχεία Νοσηλεία Χειρουργικού Τομέα

Μονάδα Επεμβάσεων Διαδερμικής Βιοψίας Μαστού (Mammotome)

Βραχεία Νοσηλεία Παθολογικού Τομέα

Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων

Τμήμα Ελέγχου Νοσηλευτικής Μέριμνας, όπου πραγματοποιείται ο προεγχειρητικός έλεγχος των ασθενών του Χειρουργικού Τομέα και η αξιολόγηση των ασθενών του Παθολογικού Τομέα

Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα

Τμήμα Διαγνωστικής Μαστού

Βιοπαθολογικά Εργαστήρια

Τμήμα Ακτινοθεραπείας

Ιατρείο Πόνου

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok