Χρήστος Στυλιανίδης - Ευρωπαίος Επίτροπος: «Ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να προσφέρει κίνητρα για την πρόληψη των κινδύνων»

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 21:57

Με μια σημαντική συνέντευξή του στην «Οικονομική Ασφαλιστική» και την Δέποινα Κονταράκη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνει τον καταλυτικό ρόλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστροφών. Ο Κύπριος πολιτικός, που από το 2014 βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και στην έμπρακτη υλοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Χωρίς τον ιδιωτικό τομέα η διαχείριση κρίσεων είναι ανεπαρκής, τονίζει στη συνέντευξη, ενώ παρουσιάζει και το αναβαθμισμένο ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας RescEU, που αποτελεί δική του πρόταση. Κύριο στοιχείο της πρότασης είναι η συγκρότηση rescEU, εφεδρικών ικανοτήτων πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη, ειδικές αντλίες νερού, ομάδες έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης. Οι εφεδρείες αυτές θα συμπληρώνουν τα εθνικά μέσα και θα τελούν υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να παρέχουν στήριξη σε χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί και επιδημίες. Μόνο το 2017, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι εξαιτίας φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη και καταστράφηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο εκτάρια δασικών εκτάσεων.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε βρεθεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα για τις εργασίες της 20ής Συνάντησης Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στο Κόστα Ναυαρίνο. Εκεί, στο επίσημο δείπνο της 20ής Σεπτεμβρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε αναφερθεί στο RescEU, και είχε τονίσει, μεταξύ άλλων,ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι ο ασφαλιστικός κλάδος κατέχει σήμερα μια πολύ σημαντική θέση στη μάχη κατά των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και έχει καλύψει δισεκατομμύρια ζημιές λόγω των φυσικών καταστροφών. Όπως είχε πει, η μείωση των απωλειών στα περιουσιακά στοιχεία θα ωφελήσει τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

- Κύριε Στυλιανίδη, η Ελλάδα έζησε πρόσφατα δύο πολύνεκρες τραγωδίες. Τη φωτιά στην ανατολική Αττική και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Πέρα από τις αναντικατάστατες ανθρώπινες ζωές, υπήρξαν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δημόσιες υποδομές και στο φυσικό περιβάλλον. Θεωρείτε ότι μπορεί ο εθνικός προϋπολογισμός να αντιμετωπίσει τη χρηματοδότηση των ζημιών, χωρίς την αρωγή της ιδιωτικής ασφάλισης;

«Από την εμπειρία μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την αντιμετώπιση κρίσεων μπορώ να πω χωρίς αμφιβολία ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση κρίσεων και των επιπτώσεών τους είναι αναγκαίος. Χωρίς τον ιδιωτικό τομέα η διαχείριση κρίσεων είναι ανεπαρκής.

Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα: τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι κρατικές υπηρεσίες και βεβαίως ο ασφαλιστικός κλάδος. Ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί, πέραν των οικονομικών αποζημιώσεων, να προσφέρει κίνητρα για τη μείωση των κινδύνων. Ο σημαντικός αυτός ρόλος έχει ήδη αναγνωριστεί από την ΕΕ μέσα από την Πράσινη Χάρτα του 2013 και το πλαίσιο του Σεντάι του 2015.

«Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η ασφαλιστική κάλυψη του καταστροφικού κινδύνου παραμένει χαμηλή σε πολλές χώρες της ΕΕ. Το κράτος λειτουργεί συχνά ως ασφαλιστής ύστατης λύσης. Αυτό, όμως, δεν είναι λύση. Επομένως, χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη της ασφάλειας έναντι του κινδύνου καταστροφών, με επίκεντρο την πρόληψη. Αυτό αποτελεί οικονομικά ανταποδοτικό μέτρο. Θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των εθνικών στρατηγικών μας για τη μείωση των κινδύνων. Και να ενσωματωθεί σε σχέδια διαχείρισης καταστροφών».

- Ποια είναι η καινοτομία και η νέα κουλτούρα πρόληψης που φέρνει το ευρωπαϊκό σύστημα RescEU και πώς μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό οι ασφαλιστικές εταιρείες;

«Το rescEU, η πρότασή μου για αναβάθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, είναι ο ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Απαντά στις απαιτήσεις των καιρών και στις προσδοκίες του Ευρωπαίου πολίτη για καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Η πρόταση αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες του rescEU. Στόχος μας, πέραν της ενίσχυσης των μέσων αντίδρασης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.), είναι η καλλιέργεια μιας ευρωπαϊκής κουλτούρας πρόληψης σε όλο το εύρος του κοινωνικού φάσματος. Για να ενισχυθεί η εθνική ευθύνη. Διότι η εθνική υπευθυνότητα είναι που θα καταστήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό μέσα από το rescEU θα δώσουμε οικονομικά κίνητρα στα κράτη-μέλη για να βελτιώσουν την πρόληψη φυσικών καταστροφών.

«Ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά σε αυτό. Διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για την καλύτερη κατανόηση και τη διαχείριση των κινδύνων φυσικών και ανθρώπινων καταστροφών. Χρειαζόμαστε τις ιδέες και τις εισηγήσεις του ασφαλιστικού τομέα. Διότι αυτά που θα επενδύσουμε στην πρόληψη θα σημαίνουν μικρότερο κόστος για το κράτος. Αλλά και για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές. Πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε δυνάμεις. Να οικοδομήσουμε κοινή προσέγγιση και κοινή αντίληψη».

- Είναι η κλιματική αλλαγή η μεγάλη απειλή;

«Ναι, η κλιματική αλλαγή είναι μεγάλη απειλή για τον πλανήτη μας. Είναι, ίσως, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Κανένας δεν μπορεί να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του φαινομένου. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και δεν είναι fake news. Ασεβεί στα επιστημονικά στοιχεία και στην κοινή λογική όποιος αμφισβητεί την πραγματικότητα.

«Γι’ αυτό χρειάζεται μια διεθνής απάντηση. Για την ΕΕ η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι αδιαπραγμάτευτη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας να εφαρμοστεί η Συμφωνία αυτή χωρίς παρεκκλίσεις. Αυτό καταγράφεται στην πολιτική μας για τη «Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή». Είναι μια στρατηγική με καθαρούς στόχους: μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που κατέθεσα την πρότασή μου για δημιουργία του rescEU.

«Ο χρόνος, όμως, δουλεύει εναντίον του πλανήτη μας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της καθυστέρησης. Πρέπει να δράσουμε σήμερα, όχι αύριο».

Ο γεννημένος στην Κύπρο Χρήστος Στυλιανίδης είναι από το 2014 Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Στις 24 Οκτωβρίου 2014 διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα. Τον Μάιο του 2014 εξελέγη βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέση που κατείχε μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Τις περιόδους 2013-2014 και 1998-1999 κατείχε το αξίωμα του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ήταν βουλευτής της Κύπρου από το 2006 ως το 2013. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Ήταν, επίσης, μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αναπληρωματικό μέλος για τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Στις αρμοδιότητες του κ. Στυλιανίδη είναι:

● Να μεριμνά ώστε το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών να είναι πάντα σε ετοιμότητα για να μπορεί να βοηθά τις χώρες της ΕΕ που έχουν ανάγκη.

● Να διευκολύνει τις αρχές στην Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, προωθώντας τη συνεργασία και την κοινή δράση.

● Να οικοδομεί στενές σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών, ώστε οι κοινές ανθρωπιστικές δράσεις να είναι πιο αποτελεσματικές.

● Να μεριμνά ώστε η ΕΕ να μπορεί να χρηματοδοτεί όλες τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται για τις ανθρωπιστικές δράσεις, καθώς και να μεριμνά για την τήρηση των κανόνων του προϋπολογισμού.

Από την έντυπη έκδοση

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok