Πρόεδρος ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να αποκτήσει τον πολιτικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει ή να καταργηθεί

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 08:32

Τις «χρόνιες παθογένειες» και τον πολύ αργό ρυθμό, με τον οποίο εκδίδονται οι νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις σε μειωμένα μάλιστα ποσά, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, στην ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του 25ου τακτικού απολογιστικού συνεδρίου.

«Αντιδράσαμε εξαρχής στην ψήφιση του Ν.4387/16 για τη σύσταση και λειτουργία του ΕΦΚΑ, διότι πιστεύαμε ότι ήταν αδύνατο να λειτουργήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (1/1/2017) και δυστυχώς επαληθευτήκαμε», δήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι παθογένειες των επιμέρους Ταμείων κουκουλώθηκαν και με την ενοποίηση κατέστησαν το υπερταμείο προβληματικό άμα τη γενέσει του», καταλογίζοντας στη σύσταση του ΕΦΚΑ «μόνο ταμειακή σκοπιμότητα, με στόχο την περαιτέρω μείωση των συντάξεων». Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε σε νέες μειώσεις συντάξεων από το 2019, «όπως προβλέπεται από το Ν.4472/2017, λέγοντας ότι «αφορούν κατά κύριο λόγο στον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Μεσοσταθμικά, οι μειώσεις θα κυμανθούν γύρω στο 18%», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωρίδης συμπλήρωσε πως οι αυξήσεις των χαμηλοσυνταξιούχων «ουσιαστικά θ' αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό την κατάργηση του ΕΚΑΣ».

Επίσης, απέδωσε τις καθυστερήσεις έκδοσης οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης σε «χρόνιες παθογένειες στο λειτουργικό και οργανωτικό πλαίσιο των επιμέρους ασφαλιστικών Ταμείων», καθώς και «στον τρόπο με τον οποίο η σημερινή πολιτική ηγεσία αντιμετώπισε το ζήτημα της ενοποίησης». Ωστόσο, θεωρεί ότι «μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας ο χρόνος απονομής θα έχει μειωθεί σημαντικά».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επανέλαβε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
- Ριζική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας.
- Ρύθμιση οφειλών, βασιζόμενη στη σημερινή οικονομική συγκυρία, προκειμένου οι οφειλέτες να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους.
- Αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα της τεράστιας ακίνητης περιουσίας με μεταστέγαση υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια για εξοικονόμηση πόρων.
- Μηχανοργάνωση των υπηρεσιών με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας.
- Διασφάλιση της υποχρέωσης του κράτους να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοδωρίδης σημείωσε: «Παρατηρούμε ότι και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ζήτημα της διαχείρισης αγγίζει τα όριά του. Αυτό που σήμερα θεωρείται διαχειρίσιμο και βιώσιμο, την επομένη αναθεωρείται και καθίσταται ανεπαρκές ως προς τα όρια ηλικίας και το ύψος της παροχής. Επομένως, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είτε θα αποκτήσει τον πολιτικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει, είτε θα καταργηθεί».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok