ΑΑΔΕ: Νέα εκκαθάριση δηλώσεων σε 80.000 συνταξιούχους

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 09:06

Με αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβάλει περίπου 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με λάθη στις αρχικές βεβαιώσεις συντάξεων που είχαν παραλάβει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανάρτησε νέες διορθωμένες βεβαιώσεις αποδοχών μετά τον εντοπισμό του λάθους. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων αυτών και για να μη χρειαστεί να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, η εκκαθάριση θα γίνει αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα, θα ενημερωθούν σχετικά για το αποτέλεσμα της νέας εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης.

Το πρόβλημα είχε προκύψει, καθώς στις βεβαιώσεις συντάξεων για το 2017 που είχε εκδώσει αρχικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε υπολογίσει λανθασμένα την επιστροφή των διαφορών εισφοράς υπέρ ασθένειας σε πλασματικά ποσά, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, και όχι στις πραγματικά καταβαλλόμενες συντάξεις.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αφορά μόνο στις βεβαιώσεις αποδοχών των συνταξιούχων του Δημοσίου και όχι των άλλων Ταμείων (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.).

Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Δημοσίου δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού οι βεβαιώσεις αποδοχών τους αναρτήθηκαν μετά τον εντοπισμό του προβλήματος.

Στο μεταξύ, έως και χθες είχαν υποβληθεί 1,6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο άνω των 6 εκατ. δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο. Από τις δηλώσεις αυτές, οι 1.583.787 έχουν ήδη εκκαθαριστεί. Απ αυτές το 33,85% είναι χρεωστικές, το 13,33% είναι πιστωτικές και το 52,82% είναι μηδενικές.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα λήγει στο τέλος Ιουνίου.