Επανυπολογισμός συντάξεων: Μεγάλες μειώσεις σε 500.000 συνταξιούχους

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018 09:43

Μεγάλες μειώσεις σε 500.000 συνταξιούχους με κύρια ή και επικουρική σύνταξη θα φέρει η πληρωμή του Δεκεμβρίου του 2018.

Τα νέα ποσά πληρωμών έχουν ήδη βγει, παρότι απομένουν επτά μήνες για την εφαρμογή στην πράξη του επανυπολογισμού των συντάξεων και της κατάργησης των προσωπικών διαφορών, από την πρώτη σύνταξη του 2019 που πληρώνεται Δεκέμβριο του 2018.

Η μέση μείωση θα είναι στο 18%, ενώ δεν θα υφίσταται το πλαφόν τον 1.000 ευρώ, αφού και κάτω από αυτό το ποσό οι συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις.

Οι περικοπές θα επηρεάσουν συντάξεις σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ εκτός από τους παλαιούς συνταξιούχους χαμένοι θα είναι και οι νέοι που θα βγουν σε σύνταξη με 30% μείωση.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης, Τάσος Πετρόπουλος, σημείωσε: «Έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για τις συντάξεις» και επεσήμανε ότι οι περικοπές θα εφαρμοστούν κανονικά, αλλά «θα προσπαθήσουμε να τις βελτιώσουμε».

Ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έως τον Αύγουστο, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. «Έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις συντάξεις. Το πλεόνασμα στην κοινωνική ασφάλιση θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και φέτος, οπότε θα έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να προσεγγίσουμε ορισμένες πλευρές των συνεπειών με έναν καλύτερο τρόπο», είπε ο κ. Πετρόπουλος.