Μ. Βρετανία: «Όχι» από το κοινοβούλιο της Σκωτίας στο νομοσχέδιο για το Brexit

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 11:27

Αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του το κοινοβούλιο της Σκωτίας για το νομοσχέδιο - ναυαρχίδα του Brexit, φέρνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνταγματικώς αχαρτογράφητα εδάφη, την ώρα που το Λονδίνο πιέζει ώστε να εγκριθεί με κάθε τρόπο ο νόμος αυτός.

Με ψήφους 93 έναντι 30 το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έδωσε την έγκρισή του στο Νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αποχώρηση), ο οποίος αυτήν την περίοδο συζητείται από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, για τη διακοπή των πολιτικών, οικονομικών και νομικών δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Μολονότι το σκωτσέζικο κοινοβούλιο δεν μπορεί να ασκήσει βέτο, η άρνησή του να συγκατατεθεί συνιστά μια άνευ προηγουμένου συνταγματική σύγκρουση μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ο υπουργός Σκωτίας, Ντέιβιντ Μάντελ, είπε ότι το Λονδίνο θα εξακολουθήσει να προωθεί αυτό το νομοσχέδιο, όμως αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο για περαιτέρω συζητήσεις. «Θα υπάρξει μια ευκαιρία για περαιτέρω συνομιλίες. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα», είπε μιλώντας στο BBC.

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) που ελέγχει και την κυβέρνηση μειοψηφίας στη Σκωτία, θεωρεί από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ότι θα ήταν «εξωφρενικό» να επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό στη Σκωτία. Το τοπικό κοινοβούλιο «μίλησε δυνατά και ξεκάθαρα, τώρα επαφίεται στην κυβέρνηση του ΗΒ να σεβαστεί αυτήν την ψήφο», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του SNP, Ας Ντέναμ.