Μεξικό: Νεκρός ένας ακόμη δημοσιογράφος από πυρά αγνώστων

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 11:33

Ο Μεξικανός δημοσιογράφος Χουάν Κάρλος Ουέρτα δολοφονήθηκε την Τρίτη μόλις βγήκε από το σπίτι του και ενώ η χώρα του τιμούσε την πρώτη επέτειο από το φόνο υπό παρόμοιες συνθήκες του Χαβιέρ Βαλδές, διαπρεπούς δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Ο Ουέρτα, ο οποίος εργαζόταν στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ήταν 45 ετών και άφησε πίσω του τη σύζυγό του και δύο παιδιά.

Οι αρχές αναζητούν το αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους δολοφόνους του δημοσιογράφου στην πόλη Βιγιαερμόσα, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Ταμπάσκο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Αρτούρο Νούνιες. «Δεν επρόκειτο για ληστεία, φαίνεται πως πήγαν να τον εκτελέσουν», είπε ο Νούνιες.

«Αυτό είναι ένα έγκλημα το οποίο με θλίβει πάρα πολύ. Ο Χουάν Κάρλος ήταν υποδειγματικός δημοσιογράφος. Και θα μπορούσα να προσθέσω, φίλος», συμπλήρωσε ο κυβερνήτης.

Η δολοφονία του Ουέρτα αυξάνει στους τέσσερις τον αριθμό των ρεπόρτερ που έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό μέσα στο 2018, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Artículo 19, η οποία σημείωσε, πάντως, πως θέλει να επαληθεύσει ότι ο φόνος του συνδεόταν με τη δουλειά του.

Το 2017 δολοφονήθηκαν 12 δημοσιογράφοι στο Μεξικό. Από το 2000, οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης που έχουν δολοφονηθεί στη χώρα ξεπερνούν τους 100, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης. Το Μεξικό θεωρείται μια από τις επικίνδυνες χώρες του κόσμου για την άσκηση αυτού του επαγγέλματος.

Η δολοφονία του Ουέρτα διαπράχθηκε την ημέρα που συμπληρώθηκε η πρώτη επέτειος της δολοφονίας του Χαβιέρ Βαλδές, διάσημου δημοσιογράφου και συγγραφέα, συνιδρυτή της εβδομαδιαίας εφημερίδας Riodoce και συνεργάτη της εφημερίδας La Jornada, που προκάλεσε κύμα κατακραυγής διεθνώς.

Ο Βαλδές, 50 ετών, συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου για σχεδόν μια δεκαετία, δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στις 15 Μαΐου 2017, ενώ έβγαινε από το γραφείο του στη γενέτειρά του, την Κουλιακάν, στην Πολιτεία Σιναλόα.

Φίλοι και συνάδελφοί του συμμετείχαν τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά εκδηλώσεων στη Σιναλόα και στην πρωτεύουσα του Μεξικού για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Ο Βαλδές δολοφονήθηκε εξαιτίας των ερευνών του για τη διακίνηση των ναρκωτικών, είχε τονίσει στα τέλη Απριλίου ο Ρενάτο Σάλες, επικεφαλής της αστυνομίας του Μεξικού, αφού ανακοίνωσε τη σύλληψη του ενός από τους δύο φερόμενους ως δράστες του φόνου αυτού.

Ο φερόμενος ως εκτελεστής του δημοσιογράφου κατονομάστηκε ως Εριμπέρτο Ν., 26 ετών, και μέλος ενός από τα καρτέλ των ναρκωτικών που δρουν στην περιοχή. Συνελήφθη στην Τιχουάνα, στην Πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok