Κωνσταντινούπολη: Την προσωρινή αποχώρηση του Ισραηλινού προξένου ζητεί η Τουρκία

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 11:58

Η Τουρκία ζήτησε από το γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να εγκαταλείψει προσωρινά τη χώρα, μία ημέρα αφού το Ισραήλ έλαβε αντίστοιχο μέτρο με τον Τούρκο γενικό πρόξενο στην Ιερουσαλήμ και ενώ η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μετά το μακελειό στη Γάζα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χθες από το γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, Γιόσι Λεβί Σάφρι, να εγκαταλείψει τη χώρα «για κάποιο διάστημα», αφού το Ισραήλ έκανε χθες το ίδιο με τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχει τεθεί επικεφαλής του μετώπου κατά του Ισραήλ, μετά το θάνατο 60 Παλαιστινίων τη Δευτέρα από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για κρατική τρομοκρατία και γενοκτονία.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απάντησε στον Ερντογάν ότι δεν θα πάρει μαθήματα ηθικής από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν συγκαταλέγεται στους μεγάλους υποστηρικτές της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατανοεί πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές», είπε. Απαντώντας, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος του Απαρτχάιντ», προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του».