Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποδέχθηκε την πρόταση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και προσκάλεσε τον Τραμπ στην Πιονγιάνγκ

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 10:00

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ, ενώ την ίδια στιγμή αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο πρακτορείο KCNA.

Το KCNA μετέδωσε συγκεκριμένα πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Σιγκαπούρη, «ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ εν ευθέτω χρόνω» και «ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να πάει στις ΗΠΑ».

«Οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν ευχαρίστως τις αμοιβαίες προκλήσεις, πεπεισμένοι ότι οι επισκέψεις αυτές θα αποτελέσουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε το ίδιο πρακτορείο.

Επιπλέον, το KCNA ανέφερε πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θεωρεί ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου εξαρτάται από τον αμοιβαίο τερματισμό κάθε ενέργειας που οδηγεί σε αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση, οι δύο χώρες πρέπει να δεσμευθούν να απόσχουν από το να ανταγωνίζονται» η μία την άλλη «αμοιβαία, ώστε να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση», μετέδωσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο πρακτορείο, ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας. Ο Τραμπ φέρεται να έκανε την υπόσχεση αυτή μετά τη δέσμευσή του να τερματίσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων από κοινού με τη Νότια Κορέα, όσο γίνονται οι διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. «Δεν πρόκειται να διεξαγάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια όσο διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη με την Πιονγιάνγκ», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στη Σιγκαπούρη, λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον Κιμ το ενδεχόμενο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απάντησε: «Νομίζω ότι την κατάλληλη στιγμή οπωσδήποτε θα έρθει στον Λευκό Οίκο».