Τουρκία: Προς νέο ιστορικό χαμηλό κινούνται λίρα και ομόλογα

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 16:14

Νέες πιέσεις δέχονται τα τουρκικά assets, καθώς το εγχώριο νόμισμα και τα κρατικά ομόλογα κινούνται προς νέο ιστορικό χαμηλό, εν αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,24% στις 4,65 λίρες/δολάριο, με τις συνολικές απώλειες από την αρχή της εβδομάδας να υπερβαίνουν το 4%.

Οι νέες πιέσεις στη λίρα απορρέουν από την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, η οποία επηρεάζει δυσμενώς το σύνολο των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Η Τουρκία είναι η πλέον ευάλωτη μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών, καθώς αντιμετωπίζει ένα μείγμα εκρηκτικών προβλημάτων, το οποίο εκτείνεται από τις μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης έως τη γεωπολιτική αστάθεια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της χώρας, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν, προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να θωρακίσει το νόμισμα που κατέρρεε.

Την ίδια ώρα, τα κρατικά ομόλογα δέχονται επίσης ισχυρές πιέσεις, με το επιτόκιο να συνεχίζει την ανοδική του πορεία για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Σήμερα, οι τιμές των ομολόγων λήξεως 2038, υποχωρούν κατά 1,3 μονάδα, ενώ οι τιμές των ομολόγων λήξεως 2020, 2021 και 2022 βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.