Για Νόμπελ Ειρήνης προτάθηκε επισήμως ο Τραμπ

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 16:28

Για το Νόμπελ Ειρήνης προτάθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και η υποψηφιότητα αφορά την προσπάθειά του για την επίτευξη συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση.

Την πρόταση κατέθεσαν δύο βουλευτές του «Κόμματος Προόδου» της Νορβηγίας, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NRK.

Το Bloomberg επισημαίνει πως η προθεσμία για το φετινό βραβείο είχε κλείσει τον Ιανουάριο, ωστόσο με αυτήn την πρόταση ο Τραμπ μπορεί να το διεκδικήσει το επόμενο έτος.

Η ανάδειξη υποψηφίων για το πιο πολυπόθητο βραβείο του κόσμου, μπορεί να γίνει από νομοθέτες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές, από όλο τον κόσμο.

Η Επιτροπή Νόμπελ στο Όσλο δέχεται συνήθως εκατοντάδες υποψηφιότητες κάθε χρόνο, ενώ φέτος σημειώθηκε ρεκόρ με 330 υποψηφιότητες.

Για Νόμπελ έχουν προταθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρώην ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, και η ηθοποιός Σούζαν Σαράντον.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, αν και διορίζεται από τη Βουλή, λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις.

Η υποψηφιότητα του Τραμπ κατατέθηκε από δύο δεξιά μέλη του νορβηγικού Κόμματος Προόδου, το οποίο υποστηρίζει την περιορισμένη μετανάστευση και τους χαμηλότερους φόρους.

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι ιστορικό», είπε στο NRK το μέλος του κόμματος Per-Willy Amundsen. «Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία με στόχο τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης στο μέλλον. Πρόκειται για μια εύθραυστη διαδικασία, αλλά πρέπει, φυσικά, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη βοηθήσουμε να καταλήξει σε καλό αποτέλεσμα».