Γερμανία: Συμφωνία για τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 10:17

Σε συμφωνία για τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού κατέληξαν πριν από λίγη ώρα οι αρχηγοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η έγκυρη εφημερίδα Welt, επικαλούμενη πηγές μέσα στις διερευνητικές επαφές.

Αν όντως επέλθη συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για να τερματιστεί η πολιτική κρίση που επικρατεί στη Γερμανία πριν ακόμα ολοκληρωθεί το 2017.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στις 21 Ιανουαρίου τα μέλη του SPD θα ψηφίσουν σε έκτακτο συνέδριο εάν επιθυμούν ή όχι την έναρξη κανονικών διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, οι χριστιανικές ενώσεις και οι σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν την ενίσχυση της ευρωζώνης σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, ενώ παράλληλα και οι τρεις πλευρές δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε ενίσχυση της γερμανικής συμβολής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Τα τρία κόμματα είναι, επίσης, προσηλωμένα στην ανάπτυξη κοινών θέσεων με τη Γαλλία επί όλων των σημαντικών ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι επιθυμούν να μετασχηματίσουν το μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.