Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ - Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η Άγκυρα

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 10:38

Σε μια κίνηση που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά στις ήδη... φουντωμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ προχώρησε η Τουρκία, εκδίδοντας ταξιδιωτική οδηγία για όσους ταξιδεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία αύξηση των τρομοκρατικών κρουσμάτων και της βίας στις Ηνωμένες Πολιτείας, που περιλαμβάνει τοποθέτηση βομβών, επιθέσεις ενόπλων αλλά και επιθέσεις με οχήματα σε αστικά κέντρα με πολυκοσμία, σε πολιτισμικές εκδηλώσεις, σταθμούς του μετρό, δημόσια κτίρια, τόπους λατρείας, ακόμα και πανεπιστημιουπόλεις. Αυτά τα κρούσματα είναι πιθανόν να συνεχιστούν», επισημαίνεται αρχικά στην οδηγία και γίνεται ειδική αναφορά στις επιθέσεις, όπως σε εκείνη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στο τζαμί Dar Al-Farooq στη Μινεσότα, στα επεισόδια της Σάρλοτσβιλ και στο μετρό της Νέας Υόρκης, με δράστες τρομοκράτες ή ρατσιστές ακροδεξιούς.

«Επιπλέον, οι Τούρκοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων μας που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ με επίσημα καθήκοντα, υπόκεινται σε αυθαίρετες συλλήψεις με βάση καταθέσεις αναξιόπιστων μαρτύρων», αναφέρει η ανακοίνωση, καταλήγοντας πως «υπό αυτές τις συνθήκες συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ να είναι πολύ προσεκτικοί».

Είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ γενικότερα και ο Ντόναλντ Τραμπ, ειδικότερα, δεν θα αφήσουν αναπάντητη την κίνηση αυτή του Ερντογάν.