Κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο προσέφυγαν κατά του Τραμπ

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 16:15

Κατά του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προσέφυγαν έντεκα κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται παρανόμως εκεί, μόνο και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνοι.

Οι κρατούμενοι επικαλούνται στην προσφυγή τους τις αναρτήσεις του Τραμπ στο Twitter και άλλες δηλώσεις του που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι είναι προκατειλημμένος εναντίον του Ισλάμ.

Συμπεριέλαβαν, επίσης, δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τις οποίες «κανένας κρατούμενος στο Γκουαντάναμο δεν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος».

Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με αυτήν που εξέφραζαν προκάτοχοι του Τραμπ, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι είτε θα πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση των κρατούμενων σε αυτήν τη στρατιωτική φυλακή, όπου ζουν 41 από 775 που ζούσαν αρχικά, είτε να παρουσιαστούν ενώπιον Στρατοδικείου.

«Η αντίθεση του προέδρου στην απελευθέρωση των κρατούμενων του Γκουαντάναμο είναι σύμφωνη με το πνεύμα άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε και οι οποίες ακυρώθηκαν από τα Δικαστήρια», επισημαίνεται στην προσφυγή η οποία αναφέρει συγκεκριμένα το αντιμεταναστευτικό διάταγμα.

Η προσφυγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον κατά την 16η επέτειο του ανοίγματος της φυλακής στο Γκουαντάναμο. Σε αυτήν ζητείται να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και είτε να απαγγελθούν κατηγορίες είτε να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκεί από το 2002.