ΗΠΑ: Έμειναν άδικα στη φυλακή για 20 χρόνια και τώρα μηνύουν την αστυνομία

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 09:48

Αγωγή κατά της αστυνομίας του Σικάγο κατέθεσαν τη Δευτέρα τέσσερις Αφροαμερικανοί, κατηγορώντας την ότι εξαιτίας της ανάρμοστης συμπεριφοράς στελεχών της και των λαθών που έγιναν στην έρευνα καταδικάστηκαν λανθασμένα σε μια υπόθεση διπλής δολοφονίας, μένοντας αδίκως στη φυλακή για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Οι Τσαρλς Τζόνσον, Λαρόντ Στάιλς, Λασόν Ιζέλ και Τρόσον ΜακΚόι, αθωώθηκαν το 2017 για τη ληστεία μετά φόνου των δύο ιδιοκτητών μιας εταιρείας που πουλούσε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Η υπόθεση αυτή είχε δει το φως της δημοσιότητας το 1995 και οι έφηβοι τότε Αφροαμερικανοί είχαν κριθεί ένοχοι με αποτέλεσμα να καταδικαστούν.

Μολονότι δεν υπήρχε κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο που να τους συνδέει με το έγκλημα, πέρασαν ο καθένας τους σχεδόν είκοσι χρόνια στη φυλακή. Ο ένας εκ των τεσσάρων μάλιστα εξέτισε ολόπκληρη την ποινή του.

«Στα 16 μου φυλακίστηκα για ένα έγκλημα που δεν είχα διαπράξει κι αυτό ήταν φρικιαστικό», εξήγησε ο Λαρόντ Στάιλς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην αγωγή που κατέθεσαν στρέφονται εναντίον των αστυνομικών και του εισαγγελέα που κατηύθυνε την έρευνα. Κατηγορούν τους ερευνητές ότι απέσπασαν ομολογίες από παιδιά χωρίς να τους επιτρέψουν να έχουν συνδρομή δικηγόρου, αλλά ούτε και να συμβουλευτούν ενήλικα μέλη των οικογενειών τους.

Οι τέσσερις άνδρες ζητούν αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν είναι γνωστό.

«Κανένα ποσό δεν μπορεί να αναπληρώσει αυτό που έχασα. Αλλά μπορεί να με βοηθήσει να συνεισφέρω στην κοινότητά μου», δήλωσε ο Τσαρλς Τζόνσον.

Σύμφωνα με την αγωγή, η αστυνομική διεύθυνση του Σικάγο δεν επέβλεψε με τον τρόπο που όφειλε και δεν τιμώρησε τα στελέχη της που επέδειξαν ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Οι πράξεις αυτές δεν ήταν παρεκτροπές. Ήταν μια συμπεριφορά που ενθαρρυνόταν και υποστηριζόταν κρυφά από την αστυνομία για χρόνια», κατήγγειλε ένας από τους δικηγόρους του Τσαρλς Τζόνσον.

Ένας νέος εισαγγελέας στο Σικάγο έχει αρχίσει να μελετά παλιές υποθέσεις για να εντοπίσει εάν υπάρχουν κι άλλα κρούσματα παρατυπιών και ανάρμοστων συμπεριφορών από αστυνομικούς.