Συνάντηση Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν: Αισιοδοξία στην Ουάσινγκτον, σιγή ιχθύος από τη Β. Κορέα

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 09:42

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον αισιοδοξεί για την ευκαιρία που παρουσιάστηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Πιονγιάνγκ για να την ωθήσει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει.

«Ενδέχεται να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση» και «την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», διαβεβαίωσε ο ΜακΜάστερ τους δημοσιογράφους, αφού ενημέρωσε τους πρεσβευτές των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις.

«Συμφωνήσαμε όλοι πως είμαστε αισιόδοξοι για αυτήν την ευκαιρία, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την εκστρατεία μέγιστης πίεσης ώσπου να δούμε τα λόγια να γίνονται πράξεις και αληθινή πρόοδο προς την αποπυρηνικοποίηση», συμπλήρωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρεσβευτής της Νότιας Κορέας στον ΟΗΕ, Τσο Τε-γιουλ, που ήταν παρών κατά την ενημέρωση του ΜακΜάστερ, αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη Σύνοδο Κορυφής κάνοντας λόγο για μια «ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά στη ζωή».

Από την άλλη μεριά σιγήν ιχθύος τηρεί η Βόρεια Κορέα για τη Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Κιμ και Τραμπ και δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τηρεί αυτήν τη στάση για να ελιχθεί καταλλήλως. 

Ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, σε διάγγελμά του από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου αιφνιδίασε αποκαλύπτοντας το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε να συναντηθεί με τον Κιμ μέχρι τα τέλη  Μαΐου για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση. Η αμερικανική πλευρά πολύ γρήγορα επιβεβαίωσε την πληροφορία αναφέροντας ότι σύντομα θα διατεθούν περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση, η οποία προς το παρόν παραμένει μετέωρη, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί η ημερομηνία και η τοποθεσία που θα διεξαχθεί. 

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας αναφέρουν ότι ο Κιμ είναι διατεθειμένος να θέσει τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ προκειμένου να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι δύσκολο να υπάρξουν οφέλη από τις συνομιλίες, καθώς όλα τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι ιδιαίτερα περίπλοκα. 

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok