Μεγάλη Βρετανία: Απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 15:41

Συνέχεια στο θρίλερ της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και των σχέσεων μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ρωσίας, με το επόμενο κεφάλαιο να γράφεται από την πρωθυπουργό της Βρετανίας η οποία προανήγγειλε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε από το βήμα της Βρετανικής Βουλής ότι η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκρίπαλ, και έκανε λόγο για εχθρική δράση Ρώσων κατακόπων σε βρετανικό έδαφος. «Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε. «Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν». 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η απέλαση των Ρώσων διπλωματών θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια: «Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις, ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η ίδια εξέφρασε την επιθυμία η χώρα της να έχει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά χαρακτήρισε «τραγικό» ότι ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος Πούτιν: «Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα το βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μια καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.