Ε.Ε.: Ταυτότητες με υποχρεωτικό δακτυλικό αποτύπωμα για όλες τις χώρες - μέλη

Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 08:55

Η Κομισιόν σχεδιάζει για όλες τις χώρες - μέλη νέες ταυτότητες με ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα και επιπλέον βιομετρικά στοιχεία. 

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο στις Βρυξέλλες νέα σχέδια για τις ταυτότητες, τα οποία καλούνται να υιοθετήσουν το συντομότερο οι 28 κυβερνήσεις των χωρών - μελών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Θα πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα έτσι ώστε τρομοκράτες και εγκληματίες να μην είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσουν χτυπήματα. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να καταστήσουμε αδύνατη την πρόσβαση σε πλαστά έγγραφα, όπλα και εκρηκτικά και ταυτόχρονα να τους εμποδίσουμε να περνούν απαρατήρητοι τα σύνορά μας».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ είναι η ασφάλεια, ειδικά σε καιρό μόνιμης τρομοκρατικής απειλής. Εδώ και πάνω από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει προτάσεις για τη δημιουργία μιας «Ασφαλούς Ένωσης» με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό εν δυνάμει δραστών πολύ πριν πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές ενέργειες. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να αισθάνονται πλέον πιο ασφαλείς λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων των αρχών ασφαλείας, της στενότερης συνεργασίας μεταξύ εθνικών υπηρεσιών, της καλύτερης δικτύωσης των βάσεων δεδομένων και των εντατικών ελέγχων στο διαδίκτυο. Πολλά ταμπού αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα έχουν πλέον καταρριφθεί. Η Ευρώπη είναι σήμερα πιο ασφαλής από ό,τι πριν από μια διετία.