Ιράκ: Εκτελέστηκαν 11 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία

Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 10:31

Οι αρχές του Ιράκ προχώρησαν στην εκτέλεση 13 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 11 που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για «τρομοκρατία», όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου ανέφερε ότι οι 11 είχαν κριθεί ένοχοι για «επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες», για «φόνους μελών των σωμάτων ασφαλείας» και για «απαγωγές», χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά στα γεγονότα, τους τόπους ή τις ημερομηνίες. Οι άλλοι δύο θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Επρόκειτο για τις πρώτες εκτελέσεις από την αρχή της χρονιάς στο Ιράκ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Κατά την ίδια πηγή, το 2017 τουλάχιστον 111 άνθρωποι απαγχονίστηκαν στη χώρα. Τη 15η Δεκεμβρίου, 38 τζιχαντιστές που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για «τρομοκρατία» απαγχονίστηκαν σε φυλακή στη Νασιρίγια. Τρεις μήνες νωρίτερα, άλλοι 42 τζιχαντιστές είχαν θανατωθεί με τον ίδιο τρόπο.

Το Ιράκ επικρίνεται συχνά από διπλωμάτες, ειδικούς και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαιτίας των πολυάριθμων καταδικών στην εσχάτη των ποινών, οι οποίες επιβάλλονται σχεδόν καθημερινά από τα αντιτρομοκρατικά Δικαστήρια.