Ισπανία: «Συγγνώμη» της ΕΤΑ για την 50ετή ένοπλη δράση της

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 12:28

Η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε στα θύματά της και στους συγγενείς τους στη διάρκεια της 50ετούς ένοπλης εκστρατείας της για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου βασκικού κράτους στη βόρεια Ισπανία και στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η «συγγνώμη» ακολουθεί την ανακοίνωση της οργάνωσης για την οριστική της διάλυση στις αρχές του επόμενου μήνα, ένα χρόνο μετά τον τερματισμό της ένοπλης αυτονομιστικής της εκστρατείας με την κατάθεση των όπλων της. Η οργάνωση κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός το 2011, ενώ κατέθεσε τα όπλα της τον Απρίλιο του 2017, δίνοντας έτσι τέλος στην τελευταία ένοπλη δράση της οργάνωσης στη Δυτική Ευρώπη.

«Γνωρίζουμε ότι στη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου του ένοπλου αγώνα προκαλέσαμε πολύ πόνο και μεγάλες καταστροφές για τα οποία δεν υπάρχει λύση. Θέλουμε να δείξουμε σεβασμό προς τους νεκρούς, όσους τραυματίστηκαν και για τα θύματα που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της ΕΤΑ (...). Ειλικρινά λυπούμαστε», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στη βασκική εφημερίδα Gara.

«Κοιτάζοντας μπροστά, η συμφιλίωση είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στη Χώρα των Βάσκων, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει μεταξύ των πολιτών. Είναι μια απαραίτητη άσκηση για να αναγνωριστεί η αλήθεια με έναν εποικοδομητικό τρόπο, να επουλωθούν οι πληγές και να εξασφαλιστεί ότι αυτό το κακό δεν θα επαναληφθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ισπανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη «συγγνώμη» και είπε ότι η οργάνωση ηττήθηκε «με τα όπλα της δημοκρατίας».

«Τα θύματα, η μνήμη τους και η αξιοπρέπειά τους υπήρξαν καθοριστικά στην ήττα της ΕΤΑ. Η ΕΤΑ θα έπρεπε να έχει ζητήσει συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε κατά έναν ειλικρινή και απόλυτο τρόπο εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η ΕΤΑ (Βασκική Γη και Ελευθερία) ιδρύθηκε το 1959 και γεννήθηκε μέσα από την οργή και την απόγνωση μεταξύ των Βάσκων, οι οποίοι έχουν τον δικό τους πολιτισμό και γλώσσα, λόγω της καταστολής των πολιτικών δικαιωμάτων υπό τον στρατηγό Φράνκο. Η εκστρατεία της, η οποία περιελάμβανε πολιτικές δολοφονίες, καθώς και βομβιστικές ενέργειες με στόχο τον γενικό πληθυσμό, κλιμακώθηκε τη δεκαετία του '60.

Η ΕΤΑ θα ανακοινώσει την πλήρη διάλυσή της το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαϊου, μετέδωσε την Τετάρτη ο βασκικός σταθμός ETB.