ΕΝΦΙΑ: Αύξηση για πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 09:53

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ για το 15% των υπόχρεων θα προκύψει από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ για το 67% των φορολογουμένων, ενώ μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειωμένο λογαριασμό από το φόρο ακινήτων λόγω μείωσης των τιμών ζώνης.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές, οι οποίες θα γίνουν «εφάπαξ», καθώς δεν πέρασε το σχέδιο της σταδιακής εφαρμογής σε βάθος διετίας που επεδίωκε η κυβέρνηση. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την ακίνητη περιουσία πολλών πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ συνδέεται με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. 

Ο τελικός λογαριασμός θεωρείται βέβαιο ότι θα βγάλει υπερπλεόνασμα στο φόρο. Τα έσοδα, δηλαδή, που θα βεβαιωθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων υπερβαίνουν τα 3,15 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν το 2017 λόγω των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

Την αύξηση αυτή θα έρθει να ισοφαρίσει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Δηλαδή, με την αύξηση του αφορολόγητου των 200.000 ευρώ θα περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακίνητων, χωρίς όμως να μεταβάλλεται ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος που παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ.