Αυθαίρετα κτίσματα: Νέα παράταση για τη νομιμοποίησή τους

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 15:29

Μια ακόμα παράταση, η 8η κατά σειρά, δίνεται για όσους ενδιαφέρονται να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν έως τις 23 Οκτωβρίου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις που προβλέπονται. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στόχος του νομοσχεδίου που βρίσκεται ήδη στη Βουλή είναι η αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτίων που οδήγησαν στη δημιουργία ενός άναρχου και αυθαίρετου δομημένου περιβάλλοντος.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως, μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα γενικώς), αλλά χωρίς να έχουν εξοφλήσει το πρόστιμο, να το επαναϋπολογίσουν με βάση τις νέες ρυθμίσεις, ούτως ώστε να το συμψηφίσουν με όσα ήδη έχουν πληρώσει.

Επίσης, ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις στα παράβολα και στα πρόστιμα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλά και εκπτώσεις που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Ειδικότερα, δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.  

Τα παράβολα ανέρχονται σε 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ. Σταθερό παραμένει το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ., στα 10.000 ευρώ.

Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Οι καταβολές των επόμενων τεσσάρων δόσεων έχουν οριστεί για 31 Οκτωβρίου, 30 Νοεμβρίου, 29 Δεκεμβρίου και 31 Ιανουαρίου.