Μέχρι το τέλος Απριλίου οι νέες αντικειμενικές αξίες

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 12:08

Οι συζητήσεις και οι προβλέψεις για τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, καθώς και των επιβαρύνσεων που αναμένεται να προκαλέσουν στον ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, έδωσε, πάντως, το στίγμα των αλλαγών, δηλώνοντας ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και αύξηση του ΕΝΦΙΑ και επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος όγκος των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος Απριλίου.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ανακοινωθούν τον Μάιο, όταν και θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών. Οι εκτιμητές ακινήτων στους οποίους ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης γνωμοδότησαν πως πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις για το 60% των περιοχών, μειώσεις στο 23%, ενώ για το 17% των περιοχών προτείνουν να μη γίνει καμία μεταβολή.

Σε κάθε περίπτωση το φορολογικό τοπίο αναμένεται να αλλάξει με την εισαγωγή των νέων αντικειμενικών αξιών, καθώς αυτές θα επιφέρουν αλλαγές σε φόρους όπως: ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης, το τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου, το Δημοτικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών και πολλοί άλλοι.