Υφ. Ναυτιλίας: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κυκλάδων - Κρήτης

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 08:48

Τη δρομολόγηση για τρεις μήνες πλοίου που θα συνδέει δύο φορές την εβδομάδα τη Θεσσαλονίκη, τη Σκιάθο, τη Σύρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων με το Ηράκλειο, εξήγγειλε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Η γραμμή αυτή μπορεί να δημιουργήσει νέες αγορές για τα νησιά των Κυκλάδων», τόνισε ο κ. Σαντορινιός μιλώντας στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Σύρο και πρόσθεσε ότι, εκτός από αυτό το δρομολόγιο, «μετά από προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας κάθε Παρασκευή και Κυριακή, θα δρομολογηθεί ταχύπλοο από τον Πειραιά, και δύο φορές την εβδομάδα το ταχύπλοο που έρχεται από το Ηράκλειο και ανεβαίνει προς τα νησιά των Κυκλάδων, θα καταλήγει στη Σύρο και από εκεί θα πηγαίνει στη Σαντορίνη. Με τους τρόπους αυτούς καλύπτεται σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σύρου».

Αναφερόμενος στο «μεταφορικό ισοδύναμο», είπε ότι έρχεται να απαντήσει σε μια πραγματική ανάγκη και ένα αίτημα όλων των νησιωτών τα τελευταία σαράντα χρόνια.

«Φέρνουμε αυτό το μέτρο σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και με χρήματα του ελληνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, και όχι με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των νησιωτών με 60 εκατ. ευρώ για το πρώτο και για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και τουλάχιστον 150 εκατ. από δω και πέρα για κάθε χρόνο. Το μέτρο αφορά τους νησιώτες και τα εμπορεύματα. Πιστεύουμε ότι μετά την πιλοτική εφαρμογή, θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε και για τα καύσιμα. Αν η τιμή του λίτρου είναι κάποια στιγμή στην Κίμωλο ίδια με αυτήν που είναι σήμερα στην Καστοριά, θα έχουμε κερδίσει κάτι», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Σχετικά με τα έργα υποδομής που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στις Κυκλάδες, ο υφυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα αφαλάτωσης που πραγματοποιούνται στα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις νερού, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πότε κάποια κυβέρνηση έως τώρα πήρε στα χέρια της την αφαλάτωση; Θα προωθήσουμε έργα αφαλάτωσης σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαντορινιός στο θέμα του λιμένα της Σαντορίνης, το έργο της αποκατάστασης του οποίου εντάχθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προτεινόμενο προϋπολογισμό 8.400.000 ευρώ. Ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός, ότι ενώ πρόκειται για έργο που είχε παραδοθεί το 2012, ως το 2015 εμφάνισε μεγάλα προβλήματα και, όπως είπε, αχρηστεύτηκε.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok