Αμετακίνητη η ΠΝΟ για την απεργία στις 3 Σεπτεμβρίου

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 11:10

Επιμένει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στην απόφασή της για απεργία στις 3 Σεπτεμβρίου, επιρρίπτοντας στους ακτοπλόους την ευθύνη.

«Απορρίψατε συλλήβδην όλα τα αιτήματά μας και δηλώσατε ευθέως ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία αύξηση στους μισθούς των ναυτικών, επικαλούμενοι διεθνή κρίση και αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων», υποστηρίζει σε επιστολή της προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών ζητεί από τους ακτοπλόους να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τη στάση τους αναφέροντας ότι «οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την ταλαιπωρία των τουριστών και του επιβατικού κοινού είναι οι Ελληνες ναυτεργάτες».

Είχε προηγηθεί επιστολή του ΣΕΕΝ προς την ΠΝΟ, με την οποία ζητούσε να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα της απεργίας, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση επιβατών και οχημάτων στα νησιά.

Η ένωση των ακτοπλόων υποστήριξε ότι «οι μισθοί των ναυτικών έχουν παραμείνει σταθεροί σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους«, ενώ σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών για το 2018 ανέφερε ότι συμφωνεί για την ανανέωσή της με τους ίδιους όρους.

Υπογράμμιζε, επίσης, ότι λαμβανομένης της υψηλής κίνησης λόγω της περιόδου την ημέρα της απεργίας, ο κλάδος αδυνατεί να τακτοποιήσει μεγάλο αριθμό επιβατών σε άλλες αναχωρήσεις επιβατηγών πλοίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τον εγκλωβισμό τουριστών στα νησιά και σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών.

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απηύθυνε έκκληση  για διάλογο προς όλες τις πλευρές, υπογραμμίαζοντας:

«Η απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να δέσει τα πλοία στα λιμάνια στις 3 Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στην κορύφωσή της, συνιστά πλήγμα στην εθνική προσπάθεια ανόρθωσης και σταθεροποίησης της χώρας. Η προσπάθεια αυτή είναι κοινή και αφορά όλους», αναφέρει ο κ. Χατζημάρκος, τονίζοντας πως η απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και η αποτροπή του πλήγματος που η εικόνα της χώρας θα υποστεί διεθνώς, είναι κρίσιμης σημασίας όπως κρίσιμης σημασίας είναι και η εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλο τρόπο σύνδεσης με τη χερσαία χώρα, παρά μόνο την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Η απεργία προφανώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη που θεωρεί ότι θίγονται τα εργασιακά του δικαιώματα τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αλλά, όπως επισημαίνει, «αυτό ισχύει στον βαθμό που ο τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων δεν στρέφεται κατά της κοινωνίας».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok