Με θετικό πρόσημο η πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις το 2018

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 13:12

Το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για ζήτηση χρηματοδοτικών προϊόντων τοποθετείται χρονικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίστηκε για όλους τους επόμενους μήνες μέχρι και πριν από έναν περίπου μήνα που παρατηρήθηκε η υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, γεγονός που επηρέασε και τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, σύμφωνα με επιτελικό τραπεζικό στέλεχος .

Η ζήτηση έκτοτε εμφάνισε μια στασιμότητα ακόμη και στην υπογραφή από μέρους των επιχειρήσεων εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων, γεγονός όμως που εκτιμάται ότι θα είναι παροδικό.

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το θέμα της συνεδρίασης υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, της κοινής επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή αρμοδίων υπουργών, γενικών γραμματέων και στελεχών, των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, με αντικείμενο: «Ρευστότητα της οικονομίας και χρηματοδότηση της ανάπτυξης».

Όπως ανακοινώθηκε, μετά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές ότι η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν και το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια. Σε ό,τι αφορά τα μη επιχειρηματικά δάνεια, επισημάνθηκε η σχετικά χαμηλή ζήτηση, ωστόσο αναγνωρίστηκε ότι όπως η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος βοήθησε τη ρευστότητα των Τραπεζών, αντίστοιχα η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση γενικότερα της κατάστασης της κοινωνίας θα επιδρά με θετικό τρόπο στις τράπεζες και στη ζήτηση των ιδιωτικών δανείων.

Ο κ. Δραγασάκης πέρα από την αναγκαία μείωση των «κόκκινων» δανείων, είπε ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το στόχο της χρηματοδότησης νέων επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Οι τράπεζες, όσο και αν μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια, εάν ταυτόχρονα δεν προχωρήσουν σε χορηγήσεις, θα έχουν πάντα πρόβλημα εσόδων και κερδοφορίας. Στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων έχουμε μια λίστα από 35 προγράμματα - χρηματοδοτικά εργαλεία, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Στόχος μας είναι να υποβοηθήσουμε τις τράπεζες στην επίλυση του προβλήματος, είτε αναλαμβάνοντας μέρος του ρίσκου είτε δημιουργώντας εργαλεία τα οποία καλύπτουν τομείς χρηματοδότησης που έχουν αυξημένους κινδύνους. Οι δράσεις αυτές είναι δράσεις που ή ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να ενεργοποιηθούν τους επόμενους λίγους μήνες και αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 7,5 με 8 δισ. ευρώ δημόσιων πόρων, οι οποίοι θα μπουν στην υπηρεσία της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι με τους πόρους αυτούς μπορούν να ενεργοποιηθούν και να υποστηριχθούν επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, πρόσθεσε ο κ.Δραγασάκης.

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok