Ο κύβος ερρίφθη-Πρόωρες εκλογές

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 22:02

Πρόωρες εκλογές αποφάσισαν ο πρωθυπουργός μαζί με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, μετά την πολύωρη σύσκεψή τους, το μεσημέρι στη Βουλή. Μάλιστα το Reuters επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος ανέφερε στο πρακτορείο ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό στις 8 το βράδυ, εξηγώντας την απόφαση για προσφυγή στις κάλπες.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην δώσει διερευνητικές εντολές σχηματιμού κυβέρνησης από την ίδια Βουλή, αλλά -προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες- να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στόχος είναι το Συμβούλιο να διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και να συμφωνηθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Η διαδικασία διερευνητικών εντολών στα κόμματα ορίζεται από το Σύνταγμα, καθώς δεν έχει παρέλθει 12μηνο από τις προηγούμενες εκλογές.

Σημειώνεται ότι, οι νέες εκλογές θα γίνουν με λίστες κι όχι με σταυρό προτίμησης, επειδή δεν έχει παρέλθει 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές.