Η Alpha Bank αρωγός της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 13:17

Τα «δάκρυα» των μαστιχόδενδρων είναι πολύτιμο δώρο και απαιτείται χρόνος και φροντίδα για να συλλεχθούν από τα μεγάλα κλαδιά του σχίνου και να καθαριστούν για να δώσουν τη μαστίχα, ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με το νησί της Χίου και την ιστορία της.

Τον Ιούλιο του 2016 χιλιάδες μαστιχόδενδρα στα νότια του νησιού παραδόθηκαν στις φλόγες και έγιναν στάχτη. Το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας από χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών άφησε πίσω του κρανίου τόπο, με σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία του νησιού, αλλά και στο περιβάλλον.

alphabank mastix01Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε για την αναφύτευση των σχίνων στις πληγείσες περιοχές, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταστράφηκε έως και το 90% της δυνατότητας παραγωγής σε κάποια από τα Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου. Κάηκαν χιλιάδες μαστιχόδενδρα σε πέντε Μαστιχοχώρια (Βέσσα, Λιθί, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι). Η καταστροφή αυτή ήρθε να προστεθεί σε αυτήν του 2012, όταν και τότε η καρδιά της μαστιχοπαραγωγής είχε πληγωθεί από μία ακόμη μεγάλη πυρκαγιά.

Στην αντιμετώπιση των καταστροφών αυτών για τη μαστίχα συνέβαλε η Alpha Bank, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το περιβάλλον. Η τράπεζα στάθηκε δίπλα στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, χορηγώντας τη διάθεση 2.000 δενδρυλλίων μαστιχοφόρου σχίνου. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια, η Alpha Bank έγινε σύμμαχος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο και υποστηρικτής του έργου της όσον αφορά τη διαχείριση της μαστίχας, ενός μοναδικού, εθνικού προϊόντος, που ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία (ήδη από τα αρχαία χρόνια), τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού της Χίου.

Για την κάλυψη των παραγωγικών αναγκών των μαστιχοπαραγωγών, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία αριθμεί 20 συνεταιρισμούς – μέλη, κατασκεύασε ένα υψηλών προδιαγραφών φυτώριο μαστιχόδενδρων, στην περιοχή Καρδαμάδα – Κάμπου Χίου. Η λειτουργία του φυτωρίου επικεντρώνεται στη διάθεση προς καλλιέργεια πιστοποιημένων φυτών μαστιχόδενδρων, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των δέντρων ανά περιοχή, και κατ’ επέκταση στη συνολική ανάκαμψη της παραγωγής μαστίχας στο νησί.

alphabank mastix03Με αφορμή τη δωρεά των δενδρυλλίων, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο φυτώριο της Ένωσης, παρουσία στελεχών της Alpha Bank, εκπροσώπων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου –Περιφερειακής Ενότητας Χίου και άλλων τοπικών φορέων.

Τα δενδρύλλια θα διανεμηθούν στους μαστιχοπαραγωγούς – μέλη αποκλειστικά από την Ένωση Mαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία είναι ο φορέας αποκλειστικής διαχείρισης της μαστίχας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok