Στα 16,9 εκατ. ευρώ οι ζημιές από τον σεισμό του Ιουλίου στην Αττική

Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2019 19:51

Προβληματίζει η τελική αποτίμηση του συνόλου των ζημιών που προκάλεσε η σεισμική δόνηση της 19ης Ιουλίου στην Αττική, αφού έφθασε στο ποσό των 16,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για μία ακόμα -δυσάρεστη- υπενθύμιση της αναγκαιότητας ασφάλισης των κτιρίων στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΑΕΕ για την καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας, από τις έως σήμερα αναγγελίες αναφέρονται 3.254 ζημιές, των οποίων η αρχική πρόβλεψη ανέρχεται συνολικά σε 16,9 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημιά φθάνει τα 5.205 ευρώ για το σύνολο των κινδύνων. Θυμίζουμε ότι η ασφαλιστική αγορά έχει υποβάλει στην Πολιτεία συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία εθνικού συστήματος χρηματοδότησης ζημιών από σεισμό και γενικότερα από φυσικές καταστροφές.

Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) είναι 7,9 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εν λόγω σεισμός ήταν μέτριας σχετικά έντασης, συνεπώς σημειώθηκαν αρκετές ζημιές μικρού μεγέθους. Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή είναι μία διεθνής πρακτική που μειώνει κατά ένα ποσό τον ασφαλισμένο κίνδυνο (συνεπώς και την αποζημίωση) η οποία αντισταθμίζεται σε βάθος χρόνου με αντίστοιχη ελάφρυνση των ασφαλίστρων, αναλόγως των όρων της ασφαλιστικής σύμβασης.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικοί κίνδυνοι, βιομηχανικοί κίνδυνοι) με συνολική ασφαλισμένη αξία 1,7 δισ. ευρώ σε περιοχές που υπήρχαν συνολικά ασφαλισμένα κεφάλαια έναντι κινδύνου σεισμού ύψους 55,9 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, τα περισσότερα από τα ακίνητα που επλήγησαν βρίσκονταν στις περιοχές: Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Ίλιον, Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Καματερό, Πετρούπολη, Θρακομακεδόνες, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Δραπετσώνα και Πέραμα.

Το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων έφτασε στα 10,2‰. Ειδικότερα για τις κατοικίες η μέση δηλωθείσα ζημία ανέρχεται στα 3.985 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων έφτασε στα 31,9‰. Οσον αφορά στα εμπορικά κτίρια, η μέση δηλωθείσα ζημία ανέρχεται στα 10.763 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων έφτασε στα 3‰.

Στον βιομηχανικό κίνδυνο η μέση δηλωθείσα ζημία ανέρχεται στα 38.245 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων έφτασε στα 14,9‰.

Να σημειώσουμε ότι η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων που επλήγησαν, το ύψος των ασφαλισμένων κεφαλαίων, καθώς και των καλύψεων που ενεργοποιήθηκαν. Οι κίνδυνοι κατηγοριοποιήθηκαν σε κατοικίες, εμπορικούς κινδύνους και βιομηχανικούς κινδύνους. Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 26 ασφαλιστικές επιχειρήσεις - μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 95,7% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας. 

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok