Επιστολή ΠΟΑΔ προς Χρ. επιστολήΣταϊκούρα για τη χορήγηση σε όλους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 12:37
Επιστολή ΠΟΑΔ προς Χρ. επιστολήΣταϊκούρα για τη χορήγηση σε όλους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) αναφορικά με την μη καταβολή έως τώρα σε κάποιους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές του έκτακτου βοηθήματος των 800 ευρώ.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΑΔ αναφέρει τα εξής:

«Με την απόφαση Α.1075/2020 του Υπ.Οικονομικών Αριθ. ΦΕΚ: 1160 Β'/03.04.2020 εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ 66.22 οι Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει αποδέκτες ερωτημάτων από συναδέλφους από όλη την χώρα σχετικά με την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των € 800.00. Αρχικά και λόγω της τμηματικής καταβολής του βοηθήματος, υποθέσαμε ότι όσοι δεν το είχαν λάβει, επρόκειτο να το λάβουν στο άμεσο διάστημα. Καθώς όμως συνεχίζαμε να λαμβάνουμε ερωτήματα, διενεργήσαμε έρευνα για τους λόγους που κάποιοι συνάδελφοι μας δεν έχουν εισπράξει το έκτακτο βοήθημα και ο σκοπός αυτής της επιστολής είναι να σας επισημάνουμε τα ευρήματα της έρευνας μας ώστε να διορθωθούν άμεσα και να μπορέσουν ΟΛΟΙ όσοι δικαιούνται το βοήθημα, να το λάβουν. Κάνοντας ένα έλεγχο τόσο στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ όσο και το ίδιο το ΦΕΚ που ορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια επιχείρηση για να λάβει το έκτακτο βοήθημα, μεταξύ άλλων αναφέρεται και η παρακάτω: “Αν είστε επιχείρηση που έχει δηλώσει έναρξη εργασιών μέχρι τις 31.3.2019 και έχετε υποβάλει, μέχρι και τις 16.4.20, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές για όλες τις φορολογικές περιόδους από την 1.4.19 μέχρι και τις 29.2.20” Από την παραπάνω προϋπόθεση, προκύπτει ένα σοβαρό συστημικό πρόβλημα για μια μερίδα συναδέλφων που από τα μέχρι τώρα δεδομένα μας, είναι σημαντικά μεγάλος αριθμός. Όπως γνωρίζετε, οι ασφαλιστικές εργασίες ΔΕΝ υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ. Υπάρχουν όμως συνάδελφοι οι οποίοι έχουν δευτερεύοντες ΚΑΔ οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι ανενεργοί, πλην όμως υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και ως εκ τούτου έχουν μηδενικές περιοδικές δηλώσεις. Η εφαρμογή όμως της επιστρεπτέας προκαταβολής ως επίσης και η αποζημίωση Ειδικού Σκοπού (800 €) αντλεί τα στοιχεία της από τις Περιοδικές Δηλώσεις ΦΠΑ. Πολλοί εκ των Διαμεσολαβητών εντάσσονται στην Διαδικασία της Υποβολής των Περιοδικών Δηλώσεων ΦΠΑ λόγω του Δευτερεύοντος ΚΑΔ και ως εκ τούτου οι Περιοδικές Δηλώσεις των περισσοτέρων υποβάλλονται με ΜΗΔΕΝΙΚΑ ποσά εκροών λόγω της μη δραστηριοποίησής τους στον Δευτερεύοντα ΚΑΔ. Κατ' αυτόν τον τρόπο λοιπόν όλοι αυτοί δεν δικαιούνται των ευεργετικών παροχών για τα πληττόμενα επαγγέλματα.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών – ΠΟΑΔ , σε συνεργασία με άλλους φορείς και Επιμελητήρια, έδωσε έναν μεγάλο αγώνα ώστε να ενταχτεί το επάγγελμα μας, στα πληττόμενα επαγγέλματα και να μπορέσει και ο δικός μας κλάδος να τύχει των ευεργετικών διατάξεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο παραπάνω περιορισμός όμως, αφήνει εκτός του βοηθήματος αρκετούς συναδέλφους μας και πιθανότατα και άλλους επαγγελματίες που εντάσσονται σε παρόμοιο καθεστώς ΦΠΑ.

Ζητούμε την άμεση διόρθωση της ανωτέρω διάταξης ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα συνάδελφοι μας. Να ληφθεί υπόψη ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΔ από όπου προκύπτουν και τα εισοδήματα ούτως ώστε να λάβουν όλοι οι ασφαλιστές που υπέβαλλαν αίτηση το επίδομα των 800,00 ΕΥΡΩ καθώς και να δοθεί δυνατότητα στην επόμενη φάση που θα επαναενεργοποιηθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή να ενταχθούν σε αυτήν όλοι οι δικαιούχοι».

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok