Αντίδραση από την Ε.Π.Κ. Κρήτης για τη νομοθετική ρύθμιση της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων υγείας

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 16:35
Αντίδραση από την Ε.Π.Κ. Κρήτης για τη νομοθετική ρύθμιση της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων υγείας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (Ε.Π.Κ. Κρήτης) αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή για τη «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», τονίζοντας ότι με το άρθρο 268 ευνοούνται οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και όχι οι καταναλωτές.

Όπως επισημαίνει αναλυτικά στην ανακοίνωσή της:

«Μόνο ΝΤΡΟΠΗ, για τους Κυβερνώντες, μπορεί να φέρει το 'έκτρωμα' άρθρο 268, για τους ασφαλισμένους καταναλωτές, που δεν είναι άλλο ,παρά αφαίρεση των δικαιωμάτων τους, και προνόμια μόνο για τις ασφαλιστικές εταιρείες…στρώσιμο “κόκκινου χαλιού”, μήπως και τους κακοκαρδίσουν.΄Ελεος  κύριοι….

Με  το άρθρο 268 του νομοσχεδίου επιχειρείται, αφενός η κάμψη της προστασίας του ασφαλισμένου στις νέες συμβάσεις και, αφετέρου, μία επέμβαση στις υφιστάμενες συμβάσεις, μακροχρόνιων νοσοκομειακών ασφαλίσεων.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, που έχουν συνάψει ασφάλιση υγείας ,είναι οι υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων σε κάθε επέτειο του ασφαλίστρου

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1, στις νέες συμβάσεις, θα αρκεί να αναφέρονται μόνο τα αντικειμενικά και επαληθεύσιμα κριτήρια αναπροσαρμογής του πρώτου εδαφίου (πχ. δείκτης υγείας και ηλικία ασφαλισμένου), χωρίς να ειδικεύεται σε τι ποσοστό το κάθε κριτήριο συμμετέχει στην αναπροσαρμογή.

Έτσι, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κριτήρια αυτά κατά το δοκούν, χωρίς να μπορεί να ελέγξει ο ασφαλισμένος την τελική αναπροσαρμογή.

Επιπλέον, η παρ.2 του άρθρου περιέχει μίαν εντελώς παράδοξη και παράλογη ρύθμιση, η οποία επιδοκιμάζει και ανέχεται την παραβίαση αρχής της διαφάνειας στην αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να παραβιάζουν τα κριτήρια και τους αντικειμενικούς δείκτες αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου αφού σε περίπτωση που η αναπροσαρμογή βρίσκεται εκτός των ορίων και των παραγόντων και δεικτών της παρ.1, ενημερώνουν απλώς και παρέχουν διευκρινίσεις, για την απόκλιση 60 ημερών πριν την κάθε αναπροσαρμογή.

Κατόπιν των παραπάνω, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης καλεί την Κυβέρνηση, αφού αναλογιστεί τις Κρίσεις που έχουν τα τελευταία χρόνια υπερφορτωθεί οι καταναλωτές, και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να αποσύρει άμεσα το άρθρο 268, που δεν φέρει βελτίωση στο τομέα των ασφαλίστρων των καταναλωτών, αντίθετα θεωρείται αύξηση του κέρδους των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Η Πρόεδρος

Της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη»

Videos

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

  • Watch Video

 • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

  • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok