Ασπίς Πρόνοια: Οι δικαιούχοι… ζητιανεύουν ακόμη τα χρήματά τους

Τρίτη, 16 Μαΐου 2023 20:00
Ασπίς Πρόνοια: Οι δικαιούχοι… ζητιανεύουν ακόμη τα χρήματά τους

Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το «λουκέτο» της Ασπίς Πρόνοια και ακόμη η Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους ασφαλισμένους, οι οποίοι (οι ίδιοι, ή σε πολλές περιπτώσεις και οι κληρονόμοι τους) μοιάζουν σαν να… ζητιανεύουν να εισπράξουν -έστω και με δόσεις- τα χρήματα που ήδη δικαιούνται.

του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά τους. Η ελληνική Πολιτεία, αν και είχε ενημερωθεί πολλές φορές κατά τη δεκαετία του 2000 (ακόμη και από έγγραφη καταγγελία υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας) για τους σοβαρούς κινδύνους βιωσιμότητας που αντιμετώπιζε η Ασπίς Πρόνοια, δεν ασχολήθηκε έγκαιρα με το πρόβλημα, παρά μόνο λίγους μήνες πριν το «λουκέτο» προχώρησε σε μια νομοθετική ρύθμιση που τελικά αποδείχτηκε πως «ήταν στον αέρα». Τελικά, κάποια χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε το Εγγυητικό Κεφάλαιο ασφάλισης του κλάδου ζωής προκειμένου να καλύψει -μεταξύ άλλων- αναδρομικά(!) την τρύπα που είχε αφήσει ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός Όμιλος.

Στη συνέχεια έγινε μια σειρά προσπαθειών, έτσι ώστε οι υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους να μετατεθούν χρονικά και φυσικά να «κουρευτούν» ποικιλοτρόπως. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Κούρεμα Νο 1: Αν και η ίδια η εταιρεία γνώριζε τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες της, ζητήθηκε από αυτούς να κάνουν ξεχωριστές αιτήσεις για να ενταχθούν στην περιβόητη λίστα των δικαιούχων. Πολλοί ωστόσο πελάτες δεν ενημερώθηκαν, οπότε έχασαν τις σχετικές προθεσμίες και τελικά «έμειναν απ’ έξω», με αποτέλεσμα σήμερα να μην δικαιούνται ούτε ένα ευρώ.

Κούρεμα Νο 2: Ο εκκαθαριστής δεν έκανε δεκτά πολλά συμβόλαια τα οποία θεώρησε ως αμιγώς επενδυτικά, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων είτε να… τα παρατήσει, είτε να μπλέξει σε δικαστικούς αγώνες, άλλοι εκ των οποίων δικαιώθηκαν και άλλοι όχι.

Κούρεμα Νο 3: Είναι αυτό που προέκυψε από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση. Τι λέει αυτή; Ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα των δικαιούχων και μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί να εισπράξουν χρήματα (εκτιμάται ότι πρόκειται συνήθως για άτομα με πολύ μικρά υπόλοιπα, για εκλιπόντες, για υπερήλικες, κ.ά.) έχουν ακόμη δώδεκα μήνες να το πράξουν και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν (πράγμα και πιθανότερο) οι απαιτήσεις τους θα διαγραφούν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα «κουρευτούν» γύρω στα 45 εκατ. ευρώ. Άρα, το γεγονός ότι η τροπολογία αυτή θα συντομεύσει ως ένα βαθμό τις καταβολές προς τους δικαιούχους, μπορεί να το υποδέχτηκαν με χαρά οι περισσότεροι ασφαλισμένοι, πλην όμως αυτό θα γίνει σε βάρος άλλων ασφαλισμένων που τελικά θα «κουρευτούν».

Κούρεμα Νο 4: Με βάση την κείμενη νομοθεσία, το Εγγυητικό Κεφάλαιο του κλάδου ζωής είναι υποχρεωμένο να καταβάλει στους δικαιούχους το 70% (και όχι το 100%) του ποσού που τελικά δεν θα εισπράξουν οι τελευταίοι από τον εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια.

Λίγα μαθηματικά

Προκειμένου να δούμε το πού βρίσκεται σήμερα η κατάσταση και το τί θα μπορούσαμε να περιμένουμε, θα χρειαστούμε λίγα μαθηματικά.

Η σημερινή «τρύπα» της Ασπίς Πρόνοια υπολογίζεται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ, ποσό που προβλέπεται να μειωθεί περίπου στα 305 εκατ. ευρώ σε δώδεκα μήνες από σήμερα, λόγω της προαναφερθείσας τροπολογίας. Η περιουσία της Ασπίς υπολογίζεται περίπου στα πενήντα εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν στους δικαιούχους σταδιακά, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης (θα κρατήσει κάμποσα ακόμη χρόνια).

Άρα, λοιπόν, μετά από κάποια χρόνια, το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα κληθεί να καταβάλει το 70% του υπολοίπου των 255 εκατ. ευρώ (305-50 εκατ.), δηλαδή περίπου 178,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. θα τα έχει ήδη προκαταβάλει σε δύο δόσεις. Άρα, θα κληθεί να πληρώσει 133,5 εκατ. ευρώ.
Το αίτημα λοιπόν των δικαιούχων είναι αυτά τα 133,5 εκατ. ευρώ να μην καταβληθούν όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Ασπίς Πρόνοια (μετά από αρκετά χρόνια), αλλά νωρίτερα (π.χ. έως το τέλος του 2024) και αυτό θα μπορέσει να γίνει αν το Εγγυητικό Κεφάλαιο χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμά του και παράλληλα λάβει δάνειο.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλάμε για ημίμετρα. Και αυτό, γιατί μπορεί να ήταν θετική η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, έτσι ώστε το Εγγυητικό Κεφάλαιο να προκαταβάλει 45 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους, πλην όμως αν δεν ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές κινήσεις στο προσεχές μέλλον, τότε θα μιλάμε για τη συνέχιση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων της Ασπίς, οι οποίοι (οι ίδιοι, ή και οι κληρονόμοι τους) όχι μόνο θα έχουν υποστεί τετραπλό «κούρεμα», όπως προαναφέρθηκε, αλλά θα… ζητιανεύουν «εις τους αιώνας των αιώνων» τα χρήματα που δικαιούνται.
Με το ρυθμό, άλλωστε, που βαδίζουμε, ας μην εκπλαγούμε αν σε κάποια χρόνια από σήμερα έρθει ένας άλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα περάσει μια νέα τροπολογία όπως η πρόσφατη, που θα διαγράφει ουσιαστικά τις απαιτήσεις πολλών άλλων δικαιούχων (θα έχουν αποδημήσει εις Κύριον, ή έστω θα έχουν χάσει την όποια υπομονή τους έχει μέχρι σήμερα απομείνει)...

Από την έντυπη έκδοση της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

Videos

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 9
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 9

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 6
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 6

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 4
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 4

    • Watch Video

  • 19th Hydra Meeting 2017 - 2
    • 19th Hydra Meeting 2017 - 2

    • Watch Video

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.
Ok